Гелетей просить узаконити огляд речей депутатів

Управління державної охорони просить керівництво парламенту забезпечити змінами до законодавства можливість догляду співробітниками держохорони речей народних депутатів.

Про це у кулуарах парламенту журналістам сказав начальник Управління держохорони Валерій Гелетей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ці повноваження ми просимо передбачити Верховну Раду. Я звернувся з відповідним листом до керівництва Верховної Ради, щоб зробили зміни відповідні  законодавчо", - зазначив Гелетей.

Він уточнив, що заборона на наявність зброї, в тому числі для депутатів, діє з 2005 року.

"Але якщо немає механізму контролю цієї постанови, то вони (депутати) практично роблять те, що вони хочуть. Тут треба надати можливість військовослужбовцям Управління держохорони проводити огляд і перевірку", - підкреслив Гелетей.

Він додав, що така ж перевірка здійснюється, зокрема, в аеропортах.

Начальник держохорони зазначив, що у парламенті є відповідні місця для зберігання зброї.

"Але це те, що пов'язано з речами, які вилучені з незаконного обороту - це можуть бути і отруйні, хімічні і бактеріологічні. Тобто, все це має вилучатися і складатися відповідний протокол, акт. Тому що будь-який народний депутат, як і будь-який громадянин України повинен діяти в межах своїх повноважень.... Тому жоден із них не має права заносити у приміщення такі предмети, це є порушенням закону", - пояснив Гелетей.

При цьому, за його словами, у разі вилучення таких предметів і речовин, управління держохорони, у разі надання таких повноважень, зможе оформити факт вилучення їх і передати правоохоронним органам для розслідування.

Читайте також: Гелетей каже, що йому не доповідали про гранати у Савченко

Як повідомляв Укрінформ, 19 березня охорона Ради разом із кінологами розпочали перевірку приміщень парламенту. 

Раніше, 15 березня, генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про наявність у слідства незаперечних доказів того, що народний депутат Надія Савченко особисто планувала теракт у ВР.

Того ж дня генпрокурор направив до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко.

Згодом з'явилась інформація про те, що Савченко у своїй сумці переносила три бойові гранати.