У МВС сказали, для чого тримали на колінах затриманих під парламентом

Нетривале перебування на колінах затриманих у суботу під Верховною Радою не є приниженням, а загальновживаною практикою поліцейських різних країн забезпечення особистої безпеки співробітника. 

Про це речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко написав на своїй сторінці у Facebook.

“Щодо зойків про нібито приниження затриманих. Нетривале перебування затриманого на колінах перед посадкою до транспорту це — ніяке не приниження, а загальновживана поліцейськими різних країн тактика забезпечення особистої безпеки співробітника шляхом приведення затриманого у підконтрольне становище, яке виключає можливість раптового нападу на нього”, — написав він.

Шевченко додав, що такий спосіб контролю був обраний для того, аби не тримати на холодній погоді затриманих лежачи на снігу обличчям вниз.

“Дивно, що цих базових тактичних правил не знає нардеп Мустафа Найєм, який сам був причетний до набору у патрульну поліцію у декількох містах у 2015-2016 роках”, — зазначив речник МВС.

Він також поінформував, що затриманим, які сиділи навприсядки чи стояли на колінах, дозволяли спілкуватися, курити і не били.

 Посадовець зауважив, що ступінь жорсткості дій поліції не була надмірною, враховуючи досвід постійних сутичок спровокованих мітингарями, оперативну інформацію про можливу наявність зброї (яка підтвердилася під час обшуків) і трагічний досвід 31 серпня 2015 року, коли під ВР граната забрала життя 4 гвардійців.

Читайте також: Сутички під Радою: ІМІ вимагає розслідувати напади на журналістів

Як повідомляв Укрінформ, сутички під Верховною Радою 3 березня розпочалися після того, як правоохоронці зайшли у наметове містечко, а протестувальники почали чинити опір. 

У поліції заявили про сімох постраждалих правоохоронців. У свою чергу протестувальники повідомили про 11 постраждалих активістів.