Звільнені прикордонники повернулися до Києва

Звільнені українські прикордонники, які з жовтня 2017 року незаконно утримувалися спецслужбами РФ, вже прибули до Києва та зустрілися з рідними.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Буквально кілька годин тому повернулися до України двоє наших капітанів – Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь. З жовтня минулого року вони утримувалися спецслужбами Російської Федерації. Про обставини жовтня зараз говорити не будемо, це потребує додаткового вивчення. Особисту участь у тому, щоб хлопці потрапили до України, проявив Президент України, міністр внутрішніх справ і перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко", - заявив під час церемонії зустрічі помічник голови Держприкордонслужби - речник ДПСУ Олег Слободян.

Прикордонники Богдан Марцонь і Ігор Дзюбак були доставлені до столиці вертольотом з пункту пропуску "Гоптівка" у Харківській області, де й відбувся їх обмін на двох раніше затриманих російських прикордонників. Під час зустрічі вони повідомили, що фізичні тортури до них не застосовувалися, однак чинився психологічний тиск і ставилися до них, як до злочинців.

У Києві колишніх заручників зустріли рідні, далі на звільнених хлопців чекає реабілітація та обстеження у відомчому медичному закладі.

Як повідомляв Укрінформ, українських прикордонників - Богдана Марцоня і Ігоря Дзюбака - обміняли на двох російських прикордонників, затриманих у липні 2017 року на адмінкордоні з окупованим Кримом в Херсонській області. За словами голови Держприкордонслужби України Петра Цигикала, "вирішував питання безпосередньо Президент України". Цигикал підкреслив, що проводилися дуже складні переговори з країною-агресором.

Читайте також: Стали відомі подробиці обміну українських прикордонників

Дзюбак і Марцонь пропали безвісти на кордоні з Росією в Сумській області 3 жовтня. Потім стало відомо, що вони були затримані російськими силовиками і заарештовані судом у Брянській області. Їх взяли під варту на два місяці за звинуваченням у незаконному перетині кордону.