Патріарх Філарет засуджує підпал каплиці УПЦ МП біля Десятинної церкви

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) не підтримує насильницьких дій щодо Московського патріархату (УПЦ МП) і вважає підпал каплиці УПЦ МП біля Десятинної церкви в центрі столиці неприпустимим. 

Про це заявив глава УПЦ КП Філарет в інтерв’ю «Церква.info»

"Хочу підтвердити позицію нашої Церкви щодо ставлення до Московського патріархату в Україні: наша Церква ніколи не підтримувала і не підтримує насильницьких дій щодо Московського патріархату. Ми про це багато разів заявляли, і заявляємо ще раз. Зокрема, такі дії, як підпал споруд, що використовуються Московським патріархатом, є неприпустимими", - сказав Філарет. 

Він наголосив, що представники УПЦ МП повинні відповідати згідно з українським законодавством.

"Коли з боку представників Московського патріархату відбуваються протиправні дії – то треба, щоби винні відповідали згідно з законом. Чи за підтримку сепаратизму і терористів на Донбасі, чи за антиукраїнську агітацію. Чи за самовільне будівництво на історичному місці біля фундаментів Десятинного храму або інше подібне захоплення землі", - зазначив глава церкви. 

Філарет зауважив, що протягом тривало часу представники влади не приділяли належної уваги таким порушенням. 

"Як от на місці Десятинної – коли поставили там від Московського патріархату намет, ми попереджали, що це є порушення, що буде привід до конфлікту. На наші заперечення, на заперечення громадськості, науковців не звертали уваги. На місці намету постала дерев’яна споруда, потім обклали, розширили її. І якщо намет прибрати було просто, то зараз вже простого рішення немає. А якби виконали закон тоді – сьогодні би не було проблеми", - наголосив глава УПЦ КП. 

Він закликав демонструвати позицію мирно. "Тому коли вже громадськість говорить, що треба дотримуватися закону – то може це спонукатиме навести порядок. Однак ще раз застерігаю всіх: позицію демонструвати слід мирно, не піддаватися на провокації щось зламати, спалити. Бо цим не буде вирішена проблема, а люди, прихильники Московського патріархату, які шанують цю будівлю як храм, будуть обурені", - зазначив Філарет.

Читайте також: “Справа” каплиці УПЦ МП: Нищук каже, річ не у конфесії, будова — незаконна

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 3 лютого, близько двох сотень активістів провели акцію поряд з каплицею біля фундаменту Десятинної церкви на території Національного музею історії України.

Акція була проведена на підтримку арештованих раніше двох архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка, яких звинувачують у спробі підпалу каплиці.