Ребальзамація Пирогова: вінницькі науковці обійдуться без Москви

Науковці Вінницького національного медуніверситету ім. Миколи Пирогова готуються виконати ебальзамування тіла видатного хірурга самостійно.

Про це виданню «20 хвилин» повідомив голова комісії зі збереження тіла Пирогова - ректор медуніверситету Василь Мороз .

«Ми вперше самостійно, без росіян, проведемо черговий етап ребальзамації. Я переконаний, що наші науковці справляться з нею. Тим більше, що багато з нас уже виконували її. Причому, власними руками. Щоправда, за безпосередньої участі фахівців з Москви з інституту ВІЛАР (Всеросійський інститут лікарських і ароматичних рослин). Ця установа опікується тілом Леніна. Нині обставини склалися так, що доведеться робити це самостійно», - повідомив Мороз.

Читайте також: Супрун про ребальзамування Пирогова: Ці кошти — сотня упаковок проти лейкозу

За його словами, на фахівців Вінницького медуніверситету, які є членами комісії зі збереження тіла Пирогова, чекає складна і відповідальна робота, за якою стежитимуть у багатьох країнах світу.

Ребальзамування відбуватиметься у Вінниці, в лабораторії, створеній на території Національного музею-садиби М.І.Пирогова, де збереглися зразки препаратів, з якими працювали під час останнього ребальзамування у 2011 році. Науковцям доведеться визначити склад препаратів, аби на основі дослідження виготовити аналогічні і застосувати під час ребальзамування. Ймовірно, уся робота триватиме близько трьох місяців.

Як повідомляв Укрінформ, тіло видатного хірурга Миколи Пирогова понад 135 років тому забальзамував його учень Д. Виводцев, увесь цей час воно зберігалося в саркофазі в Миколаївській церкві-усипальниці, яка входить до складу Національного музею-садиби М. Пирогова. Тіло вченого ребальзамували дев’ять разів, виконували ці процедури фахівці московського Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин, в часи незалежності України – за участі фахівців Вінницького національного медуніверситету.