Нащадкам очільників УПА вручили нагороди їхніх батьків

Фото

Координаційна рада з вшанування пам'яті нагороджених лицарів ОУН і УПА вручила відзнаки дітям героїв УПА, нагороджених за звитяжну боротьбу за волю України.

Нагородження відбулося в Укрінформі під час презентації фотолітопису до 75-річчя створення УПА.

"Золоті та срібні Хрести Заслуги - це найвища нагорода УПА, яка вручалась за особливі заслуги у визвольній боротьбі. Ви бачили, ці нагороди вручили, зокрема, двом найвищим керівникам УПА, які після загибелі Романа Шухевича очолили український визвольний рух - мова йде про Василя Кука, який став головним командиром УПА, та про Василя Галасу, який фактично став його заступником. Ці нагороди чекали свого часу з 1946 та 1949 років, адже в умовах підпілля не було можливості це все здійснити, і зараз їхні діти отримали ці нагороди", - зазначив історик Роман Грицьків.

Пам'ятну відзнаку, виготовлену за проектом відомого художника Ніла Хасевича, отримали сини Кука і Галаси, а також донька Кирила Осьмака, який керував визвольною боротьбою УПА.

За словами Грицьківа, раніше особисто нагороди отримали зв'язкові Романа Шухевича Ольга Ільків і Дар'ї Гусяк, але переважної більшості ветеранів УПА вже немає серед живих. "Зараз ми отримали можливість вручити нагороди нащадкам, щоб пам'ять про визвольні змагання і внесок тих людей у боротьбу за волю України були належним чином увічнені і вшановані", - зазначив історик.

Читайте також: У Києві презентували фотолітопис історії УПА

Як розповів голова Координаційної ради зі вшанування пам'яті нагороджених лицарів ОУН і УПА Микола Посівнич, загалом ці нагороди отримало близько 200 людей - від звичайних стрільців і до представників командування.

"В рамках роботи ми вже нагородили понад дві сотні повстанців, а точніше їхніх родин - синів, доньок та племінників, які отримали від нас цю нагороду у Львівській, Івано-Франківській, Волинській, Рівненській, Чернівецькій та Закарпатській областях", - зазначив він.

Організатори вже планують провести церемонію нагородження лицарів ОУН і УПА, нащадки яких живуть зараз у Німеччині, США та Канаді.