У Києві презентували фотолітопис історії УПА

У Києві презентували фотолітопис історії УПА

Укрінформ
Фотолітопис «Українська Повстанська Армія 1942-1954», що вийшов з нагоди 75-річчя УПА, містить величезний обсяг матеріалів, які стосуються українського визвольного руху 1920-1950 років.

Презентація фотоальбому відбулась у вівторок в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"В цьому альбомі у науково-популярному контексті ми змогли подати основні віхи діяльності Української повстанської армії та її роль в історії України", - розповів відповідальний редактор видання історик Роман Грицьків.

Фотолітопис складається із 9 розділів, один з яких присвячений ролі жіноцтва у діяльності УПА.

"Не секрет, що саме жінки були дуже важливим фактором для стабільності і ефективності українського підпілля", - зауважив Грицьків.

Читайте також: На Рівненщині 2018-й оголошено роком засновника УПА «Поліська Січ»

Книга висвітлює передумови та основні етапи діяльності ОУН і УПА, у виданні відображено повстанський побут та символіку УПА. Окремі розділи присвячені визначним постатям та ветеранам визвольного руху.

Один із них, сотенний УПА Мирослав Симчич (псевдо "Кривоніс"), підготував передмову до видання. Післяслово належить голові Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса першому віце-прем'єр-міністру Степану Кубіву, який є і одним з авторів ідеї.

"Завдання у підготовці цього фотолітопису полягало в тому, щоб відобразити найбільш характерні події УПА, історію та діяльність українських націоналістів і щоб не повторюватись, бо 15 років тому вийшов перший фотоальбом, який мав шалений успіх. Тоді це стало книжкою української історіографії. Ми намагалися подати через фото, через документи енциклопедію цієї визвольної боротьби, для цього переглянули понад десять тисяч різного роду документів", - розповів історик, президент Благодійного фонду "Літопис УПА" Микола Посівнич.

Фотоальбом видали Всеукраїнська правозахисна організація "Меморіал" імені Василя Стуса", Мистецький фонд імені Короля Данила, Благодійний фонд "Літопис УПА" імені Володимира Макара та Національна світлинотека "Українська Мить". Авторами ідеї та керівниками проекту є Степан Кубів, Олександр Святоцький, Руслан Стефанчук, Микола Стефанчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-