Луценко: НАБУ незаконно прослуховувало майже 100 осіб

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про відомі йому випадки незаконного прослуховування громадян співробітниками Національного антикорупційного бюро.

Про це він сказав у четвер на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прослуховування в нашій країні ведеться лише однією службою - СБУ. Але я знаю, коли НАБУ порушувало законодавство при проведенні знімання інформації із мобільних терміналів. Щодо трохи менше 100 осіб була знята інформація працівниками НАБУ без належного дозволу суду", - сказав Луценко.

Він зазначив, що вирішення питання щодо надання НАБУ автономного права прослуховувати громадян під час проведення слідчих дій залишає за парламентом, головне, щоб таке прослуховування було законним.

Читайте також: Затриманий агент НАБУ давав свідчення всю ніч, допит триває - Луценко

"Питання, чи парламент надасть їм автономне право на прослуховування, я залишаю за парламентом. Може бути і так, і інакше.. Я і ні за, і ні проти. Мене це не особливо турбує. Мене турбує одне: щоб прослуховування СБУ чи окремо НАБУ було законним. Я проти будь-яких незаконних дій, чи вони носять локальний характер однієї служби, чи для всієї країни", - наголосив генпрокурор.

Нагадаємо, в Україні право прослуховування має лише Служба безпеки. Однак голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник просить надати його відомству право самостійно проводити негласні слідчі дії.