Україна зробила потужний крок в розвитку інклюзії - Марина Порошенко

Фото

Завдяки консолідованій позиції всіх рівнів влади стосовно впровадження інклюзивної освіти Україна зробила потужний крок в забезпеченні рівного доступу дітей до освіти.

Про це на на відкритті міжнародної конференції "Інклюзія для всіх: освітня політика та практика" сказала голова Благодійного фонду Порошенка, перша леді Марина Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рівень свідомості нації та ступінь розвитку суспільства, в якому ми живемо, визначається рівнем підтримки, гуманізму і толерантності у ставленні до не таких, як ти сам. Саме тому вже два роки Благодійний фонд Порошенка у співпраці з Міністерством освіти та науки займається  впровадженням інклюзивного освітнього середовища в Україні. І на сьогодні вже 10 областей нашої держави є учасниками цього освітнього проекту. За цей час українські педагоги та міжнародні експерти відмічають, що в питанні розвитку інклюзивного навчання Україна зробила потужний крок уперед. Варто підкреслити, що це стало можливим завдяки прийнятому закону про інклюзивну освіту, всі положення якого увійшли в основний закон про освіту", - сказала Марина Порошенко.

Марина Порошенко відкрила конференцію "Інклюзія для всіх" / Фото: Михайло Марків

Перша леді нагадала, що одним з кроків створення доступного освітнього середовища є реформування застарілих ПМПК (психолого-медико-педагогічні консультації) в регіонах та реконструкція їх у сучасні інклюзивні ресурсні центри, в яких буде надаватися підтримка дітям з особливими освітніми потребами. Типові проекти таких центрів Фонд Порошенка розробляє спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. В той же час на регіональному рівні обласні департаменти освіти мають створити структурні підрозділи з інклюзивної освіти, а на рівні громад - створити мережу інклюзивних ресурсних центрів, яка має повноцінно запрацювати з наступного навчального року.

Марина Порошенко наголосила що вперше за роки незалежності питання реформування освіти та впровадження інклюзивної освіти знайшло підтримку на всіх рівнях влади.

Читайте також: У Львові розпочався Інклюзивний тиждень для незрячих дітей з усієї України

В той же час, як зазначила на конференції Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, питання інклюзії повинно розглядатися не тільки в аспекті створення доступного освітнього середовища для дітей з обмеженими можливостями, а також враховувати  необхідність створення рівних можливостей для всіх категорій дітей.

"Це рівні можливості для дітей із ромських сімей, це рівні можливості для дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб, для дітей інших національних меншин, які проживають в Україні. Вони не мають відчувати себе іншими, вони мають відчувати себе такими ж членами колективу, як всі решта. Це головне завдання інклюзії", - сказала Лутковська.

Протягом 30 листопада - 1 грудня в Києві проходить міжнародна конференція "Інклюзія для всіх: освітня політика та практика", на якій 200 учасників з усіх регіонів України обговорять питання інклюзивної освіти для всіх верств населення, в тому числі, і для представників національних меншин - як гарантію на реалізацію права кожної дитини на якісну освіту. Зокрема будуть розглянуті питання додаткових потреб в освітньому процесі для ромської меншини, внутрішньо переміщених осіб, дітей з інвалідністю, мігрантів, та дітей з іншими проявами різноманітності. Також за участі європейських експертів пройде обговорення шляхів організації доступності до освіти всіх верств населення та представлений досвід інших країн у вирішенні цих питань.