Геращенко закликала не витрачати трастові фонди НАТО "на безкінечні семінари"

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголошує на необхідності більш раціонального використання коштів трастових фондів НАТО, з урахуванням інтересів України: на розмінування територій, медичну і психологічну реабілітацію військових та їх навчання.

Про це вона написала у Facebook, розповідаючи про засідання Міжпарламентської ради Україна - НАТО, яке проходить у вівторок під її головуванням.

"Одна з найважливіших дискусій міжпарламентської ради Україна-НАТО -  трастові фонди. Наші партнери по Альянсу наполягають, щоб гроші використовувалися прозоро - і це абсолютно правильна позиція. Але й ми закликаємо не витрачати левову частку цих коштів на безкінечні семінари, перекладаючи їх по суті з кишені в кишеню, а дослухатися й більше враховувати справжні потреби України. Нам потрібно збільшити програми з розмінування, медичної і психологічної реабілітації військових, спеціальні тренінги для психологів-чоловіків, що працюватимуть з військовими, інтенсивні курси англійської для вояків, коли вони на ротації, в місцях постійної дислокації", - зазначила Геращенко. 

Вона переконана, що на сьогодні Україні потрібно більше проектів саме в оборонній сфері, в сфері захисту українських військових, зокрема у питаннях розвитку аеророзвідки і збільшення безпілотників. 

Читайте також: Спецназ ЗСУ може увійти до Сил швидкого реагування НАТО - генерал

Щодо медичної реабілітації, то, за інформацією першого віце-спікера, за ці роки 724 українських військових пройшли лікування в 17 країнах НАТО і 3 країнах-партнерах, і за це їм велика вдячність. Тому виділення коштів саме на ці потреби - вкрай важлива справа, наголосила Геращенко.