Суд відкрив провадження за позовом Саакашвілі

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва.

«Позивач просить суд визнати незаконними дії Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області та тимчасово виконуючого обов'язки начальника ГУ ДМСУ у Львівській області Іванни Іваночко щодо складання та надсилання Міхеїлу Саакашвілі листа за підписом Іваночко від 29 вересня 2017 року. Судове засідання відбудеться 30 листопада», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: На "віче" Саакашвілі під Раду прийшли кількасот осіб

Як повідомляв Укрінформ, екс-президент Грузії отримав українське громадянство згідно з указом Президента України наприкінці травня 2015 року. Саакашвілі очолював Одеську обласну державну адміністрацію з 30 травня 2015 року по 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про відставку. 26 липня 2017 року Президент позбавив його українського громадянства. За даними Адміністрації Президента, причина такого рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації під час оформлення заяви на громадянство (у Грузії на Саакашвілі порушено чотири кримінальні справи, у тому числі про розтрату бюджетних коштів та перевищення службових повноважень).

10 вересня Саакашвілі прорвався до України з території Польщі, не пройшовши прикордонний контроль з українського боку.

19 вересня Саакашвілі передав адвокатами в АПУ заяву з вимогою видати йому 4 документи, потрібні для оскарження рішення Президента у суді: документацію міграційної служби, копію указу про втрату громадянства, копію засідання комісії з питань громадянства, усі супровідні листи.

24 жовтня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Державна міграційна служба відмовила Саакашвілі у наданні статусу біженця, і таким чином він зараз апатрид без жодних спеціальних обставин, які могли би унеможливити його депортацію або екстрадицію.