До судів дійшли менше 10% справ про порушення на виборах - поліція

Слідчі Національної поліції України за період 2014-2017 років відкрили понад 1 тис. кримінальних проваджень стосовно порушень виборчого законодавства під час виборів різного рівня, з них до суду скеровано 95 проваджень.

Про це на презентації в Укрінформі опитування громадської думки на тему: "Виборчі правопорушення в центрі уваги: хто і чому порушує виборче законодавство?" заявив заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України Руслан Дударець.

"Протягом 2014 -2017 року в Україні відбувся ряд виборчих кампаній, зокрема позачергові вибори Президента та народних депутатів у 2014 році, місцеві вибори у 2015 році, довибори до Верховної Ради у минулому році та вибори в об'єднаних громадах. За результатами виявлених порушень, а також за зверненнями громадян слідчими підрозділами Нацполіції було відкрито понад 1 тис. кримінальних проваджень цієї категорії. На даний час до суду скеровано 95. Це досить малий відсоток", - сказав Дударець.

Він поінформував, що за результатами розслідування порушень під час позачергових виборів Президента до суду було скеровано 3 кримінальних провадження, позачергових виборів народних депутатів - 18, а за результатами виборів до місцевих органів влади у 2015 році - 66 кримінальних проваджень. Решта направлених до суду проваджень стосувалися порушень під час інших виборів.

Читайте також: ЦВК призначила перші місцеві вибори на 24 грудня

Низький відсоток відкритих кримінальних проваджень щодо порушень виборчого законодавства, на думку Дударця, можна пояснити тим, що, згідно з даними дослідження, лише 18% українців готові повідомляти про це.

"Коли це робити вчасно, то правоохоронні органи також вчасно реагують на порушення, що призводить до ефективного судового розслідування і скерування кримінального провадження до суду", - переконаний заступник начальника головного слідчого управління НПУ.

Він також повідомив, що Нацполіція веде роз'яснювальну роботу про кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства.