Казка про хабар: суд переконують, що $80 тисяч чиновнику підкинув "якийсь п'яниця"

У судовому засіданні за обвинуваченням першого екс-заступника голови Миколаївської ОДА Миколи Романчука дали свідчення головні свідки обвинувачення - помічник та водій, яких і було затримано з хабарем у 80 тисяч доларів.

Про це стало відомо 10 жовтня в ході чергового засідання Центрального районного суду міста Миколаєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«3 червня 2015 року Романчук попросив мене відвезти якогось чоловіка додому з облдержадміністрації. Сказав, що це бізнемен. Проте він був схожий на п'яницю чи наркомана. У машині ми з ним не розмовляли. Я спитав, де його висадити, він сказав, що біля суднобудівного заводу імені 61 комунара. Він мовчки вийшов. Коли ми поїхали назад, я помітив, що чоловік щось залишив – якийсь пакет. Ми хотіли повернутися, щоб віддати його, але в цей час нас зупинили правоохоронці і почався обшук», - розповів помічник Романчука Віктор Овчар.

Він також наполягав, що знайдений пакет із грішми їм у машину підкинув саме той чоловік, якого вони підвозили. Бо до того у салоні автомобіля нічого не було. Та й пакет знайшли там, де сидів дивний бізнесмен.

Водій Віктор Фарина також заявив, що перед затриманням незнайомий бізнесмен, якого вони підвозили, підкинув йому в машину дивний згорток. «У цього чоловіка був нездоровий вигляд, він важко дихав, був весь мокрий. У нього в руках був портфель. Коли ми побачили, що він щось забув, то хотіли повернутися. Але не встигли. Біля облдержадміністрації люди в масках зупинили нас, дістали той згорток, у якому виявилися гроші», - сказав водій.

Більше свідків у судове засідання не з'явилося, тому суд відклали на невизначений термін.

Наразі вже допитано вісьмох із заявлених обвинуваченням свідків, але жоден із них вину Романчука не підтвердив.

Читайте також: Луценко: Оскарження у суді підозри – лазівка для тих, хто має гроші

Як уже повідомляв Укрінформ, 3 червня 2016 року СБУ спільно з військовою прокуратурою заявили про припинення корупційної діяльності групи високопосадовців на чолі з першим заступником голови Миколаївської ОДА Миколою Романчуком. Вони вимагали хабар 90 тис. дол за надання дозволу ТОВ «ЕЛК-БУД» на видобуток вапняку.

Тоді автомобіль чиновника зупинили по дорозі і обшукали. Там знайшли пакет з грішми – з 80 тисяч доларів, справжніми з яких виявилося лише 1600. Всі інші імітаційні купюри.

Під час обшуків на робочому місці та вдома в маєтку першого заступника голови ОДА знайшли валізу з 300-ми тисячами доларів та велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом.

Але попри те, що було заявлено про групу високопосадовців, наразі судять одного лише Романчука. Процес триває вже понад рік.