Порошенко закликав Міносвіти не бути "почекунами"

Фото

Міністерство освіти і науки має займати активну позицію у захисті свого бачення обов'язкових гарантій і прав національних меншин.

З відповідним закликом звернувся до глави МОН Лілії Гриневич Президент Петро Порошенко під час зустрічі з працівниками освітньої сфери у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава держави вказав на те, що Міносвіти вже звернулося за його дорученням до Ради Європи щодо проведення експертизи нового закону про освіту в частині, що стосується мов навчання представників національних меншин.

Водночас Порошенко дав доручення міністру освіти не бути "пасивними почекунами", а активно захищати "своє бачення обов’язкових гарантій прав національних меншин".

"Результати експертизи та цієї дискусії, результати перемовини з нашими партнерами можуть бути враховані в новій редакції закону "Про середню освіту", - зазначив Порошенко.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон «Про освіту», який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

Читайте також: Україна не звертатиме увагу на "освітню" істерику Держдуми РФ – Порошенко

У законі передбачено, що діти нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Україна направила на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту.

Фото Михайла Марківа