Моніторинг мовних квот: «Україні» та «Інтеру» радять приготуватися

Національна рада з питань телебаченння і радіомовлення розпочне моніторинг  щодо дотримання мовних квот із тих телеканалів, в ефірі яких упродовж останніх місяців частка української мови була найнижчою.

Про це голова Нацради Юрій Артеменко повідомив у вівторок, 19 вересня, на прес-конференції в Укрінформі.

«Ми будемо жорстко контролювати дотримання мовних квот на телебаченні. Але є певні труднощі, пов'язані з тижневим моніторингом телеканалів. Наші технічні можливості не дозволяють одночасно проводити моніторинг всіх загальнонаціональних каналів. Тому наша логіка буде проста: ми візьмемо ті канали, які до сьогодні за рейтингами були на останніх місцях за обсягом української мови в ефірі, і почнемо з них», - сказав Артеменко.

За його словами, упродовж останніх кількох місяців аутсайдерами за цим показником були телеканали «Україна» та «Інтер».

Читайте також: Мовні квоти: Нацрада за півроку оштрафувала радіостанції на понад 630 тисяч

Водночас член Нацради Сергій Костинський висловив переконання, що обсяг мовлення державною мовою в ефірі більшості телеканалів становитиме 75% ще до завершення перехідного періоду, який триватиме до 13 жовтня 2018 року.

«З одного боку, хтось буде затримувати фактичне запровадження української мови в своєму ефірі, але ми передбачаємо, що більшість телеканалів буде реально виконувати 75% української мови, не чекаючи на завершення цього перехідного періоду», - сказав Костинський.

За його словами, розуміння між регулятором і представниками телеіндустрії щодо запровадження мовних квот і контролю за їх дотриманням «збігається на 98%». Розбіжності виникають лише стосовно часу проведення тижневих моніторингів і щодо вимог до фільмів власного виробництва.

При цьому в Нацраді не виключають, що мовники, не згодні з позицією регулятора, можуть звернутися до суду.

Як повідомляв Укрінформ, 6 червня Президент Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації».

Закон визначає, що у часових проміжках між 07:00-18:00 і 18:00-22:00 на загальнонаціональних телеканалах обсяг мовлення державною мовою становитиме 75%. Для місцевих мовників встановлюється 60% квота. Фільми, випущені до 1 серпня 1991 року, необхідно буде субтитрувати державною мовою, проте до квоти україномовних передач вони не зараховуються. За невиконання квот телеканали будуть штрафувати. Сума кожного окремого покарання становитиме 5% від загального ліцензійного збору цього каналу.

Мовні квоти на телебаченні почнуть діяти з 13 жовтня 2017 року.