Річниця Іловайська, "судний день" Шуфрича і руда Одеса

Фото тижня

Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.

Фото: Сергій Гудак

День позіхань настав: спозаранку п’ятниці, 1 вересня, українські школярі вирушили на святкові лінійки. З них 408 тисяч 208 дітей зробили це вперше. За статистикою, найбільшу кількість першокласників приймуть школи Дніпропетровської та Одеської областей, а також міста Києва. На фото: першокласники Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів N10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора.

Фото: Михайло Палінчак

За традицією, до старту нового навчального року відкривали й нові школи. Одна з таких – Наварійська загальноосвітня школа-гімназія І-ІІІ ступенів – з'явилася в селі Наварія, що на Львівщині.

Фото: Данііл Шамкін

Дзвінка атрибутика Дня знань потішила й завжди дисциплінованих майбутніх воїнів – вихованців Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Фото: Олександр Лапін

Запалили вогні знань і студенти. На фото: вихованці Вінницького національного технічного університету під час урочистої посвяти несуть палаючий "Факел знань".

Фото: Павло Багмут

Цього тижня в Україні минули треті роковини Іловайської трагедії. У столиці центром траурних заходів стала Михайлівська площа. В понеділок бійці батальйону спеціального призначення НГУ "Донбас" та інші небайдужі зібралися тут на акцію "Іловайськ - 2014 р: час НЕ лікує", щоб вшанувати пам'ять полеглих у котлі. 

Фото: Данііл Шамкін

А у вівторок на подвір'ї Михайлівського собору було встановлено стилізований "коридор смерті" з зів'ялих соняшників, під кожною квіткою - запалені лампадки та фотографії загиблих хлопців.

Фото: Микола М'якшиков

Тим часом на Краснопільському кладовищі у Дніпрі відбулася панахида. Саме тут розміщено алею Героїв, на якій ховали десятки тимчасово невстановлених захисників України. Більшість із них загинула три роки тому – в іловайському пеклі. Пізніше на табличках над могилами почали з'являтися імена й меморіальні плити – частину бійців вдалося впізнати за ДНК-тестами.

Фото: Ірина Пустиннікова

Бойові дії, але вже сторічної давнини, згадували в Кам'янці-Подільському. Тут у межах VI військово-історичного фестивалю "Остання столиця" відбулося відтворення бою між військовими підрозділами Української галицької армії, Дієвої армії УНР і червоної армії.

Фото: Данііл Шамкін

У четвер, 31 серпня, на площі Конституції в Києві відкрили пам'ятну дошку чотирьом бійцям Нацгвардії, які загинули внаслідок сутичок під Верховною Радою цього дня два роки тому. Відтепер тут складатимуть присягу нацгвардійці.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Фігурне падіння: на харківському аеродромі "Коротич" після п'яти днів тренувань команда українських спортсменів-парашутистів встановлювала національний рекорд в категорії "Великі формації з перестроюванням" - 50way з двома перестроюваннями.

Фото: Сергій Ляшонок

Тим часом в Одесі перевіряли своє знання солов'їної. Понад три сотні осіб зібралися на Приморському бульварі, щоб написати  диктант з української мови. Вік учасників - від 9 до 75 років. Як наголошують організатори, цього року на диктант прийшло втричі більше людей, ніж 2016-го.

Фото: Сергій Ляшонок

Також у Південній Пальмірі вирішили додати вулицям нових фарб. Тут сконцентрували червоно-жовту яскравість, провівши фестиваль "Руде місто". Учасники пройшлися парадом від пам'ятника Дюку на Приморському бульварі до Міського саду, провели "руду" дискотеку, а кожна руда дитина отримала подарунок.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Збірна України з футболу 29 серпня провела відкрите тренування на стадіоні харківського ОСК "Металіст", де 2 вересня зустрінеться у поєдинку зі збірною Туреччини. Після головний тренер національної збірної Андрій Шевченко розповів про готовність команди до важливого матчу в рамках відбору до чемпіонату світу з футболу 2018 року.

Фото: Володимир Тарасов

Водночас не менш активно "пограли мускулами" хокеїстки київського клубу "Україночка"  під час тренування на столичній "Льодовій арені".

Фото: Павло Багмут

На батькові поруки за наїзд: синові й тезці народного депутата Нестора Шуфрича, який збив пішохода на "зебрі", суд обрав запобіжний захід у вигляді особистої поруки його батька. Як зазначається, під час ухвалення такого рішення було взято до уваги той факт, що Шуфрич-молодший одразу після ДТП здав правоохоронцям свій закордонний паспорт і що він має вагітну дружину, яка стоїть на лікарняному обліку в Києві.

Фото: Сергій Ляшонок

Коли земля йде з-під ніг: у селищі Фонтанка на Одещині стався зсув ґрунту - 100 м схилу сповзли донизу. Приватні будинки опинилися на межі урвища. Та попри страшну картину руйнування жертв немає. У прірву впали електричні опори та ділянка асфальтованої дороги.

Фото: Павло Багмут

На "Острові Надії", що на Жуковому острові в Києві, учасники дев'ятого щорічного відкритого чемпіонату зі спортивної рибної ловлі поплавковою вудкою з берега серед людей з обмеженими можливостями, які пересуваються на інвалідних візках, демонстрували, що немає нічого неможливого.

Фото: Олександр Лапін

Лебедине озеро:  чудові балетні па демонстрували цього тижня благородні птахи як на озері біля входу до Центрального міського парку Вінниці,

Фото: Сергій Гудак

так і на "Кірпічці" в Ужгороді.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Павло Багмут

Люди, які прибули першим рейсом авіакомпанії Qatar Airways до України, в Міжнародному аеропорту "Бориспіль".

Фото: Укрінформ

Хлопчик їсть пиріжок у столовій кримськотатарської школи N44 після урочистостей з нагоди свята Першого дзвоника у Сімферополі.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Вихованець Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою "Кадетський корпус" під час урочистостей з нагоди Дня знань у Харкові.

Фото: Олег Снітовський

Археологи працюють на місці, де було знайдено масове санітарне захоронення військовослужбовців часів Першої світової війни, поблизу міста Бережани на Тернопільщині.