У Мін'юсті пояснили, що "премію" держвиконавцям платять із стягнутих боргів

Винагорода державним виконавцям Міністерства юстиції не є премією та не потребує додаткових витрат Державного бюджету.

Про це інформує прес-служба Мін'юсту

 «Розповсюджена інформація щодо виплати премій співробітникам Мін'юсту подана некоректно і є вирваною із контексту офіційної відповіді в.о. державного секретаря Олени Косолапової на запит групи «Антикорупційна реформа» Реанімаційний пакет реформ». В документі зазначено обгрунтований згідно з Законом механізм нарахування винагороди та законодавче обгрунтування її виплати державним виконавцям Міністерства юстиції», - ідеться в повідомленні-відповіді на поширену в ЗМІ інформацію щодо винагороди державним виконавцям. 

Окрім того зазначається, що виплачена сума на користь державного виконавця «не є премією, сплаченою із бюджету, а є винагородою, яка виплачується із стягнутого з боржника виконавчого збору, який становить 10% суми боргу, що фактично стягнута з боржника». У Мін'юсті пояснюють, що виплата винагороди державному виконавцю здійснюється в межах і за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду державного бюджету, що формується з коштів виконавчого збору, стягненого державними виконавцями з боржників, і не потребує додаткових витрат Державного бюджету України.

Також повідомляється про те, що постановою Кабінету міністрів України від 8.09.2016 року № 643 затверджено Порядок виплати винагород державним виконавцям та їх розміри і розмір основної винагороди приватного виконавця. 

Додатково із сум винагород державних виконавців утримуються відповідні податки та збори до Державного бюджету України, загальний розмір яких становить до 20%.

«Хочемо наголосити, що з моменту запровадження системи мотивації державних виконавців (з вересня 2016 року) органами державної виконавчої служби стягнено майже 745 млн грн виконавчого збору, які були перераховані до Державного бюджету України. До запровадження дієвої системи мотивування державних виконавців з січня по вересень 2016 року держвиконавцями всього було стягнуто та перераховано до бюджету - 1,5 млрд грн, а після запровадження системи мотивування з жовтня 2016 по червень 2017 року - майже 1,8 млн грн. Тобто - на 202 млн грн більше. А обсяг виконання судових рішень за цей період збільшився в 3 рази!», - наголошують у Мін'юсті, підкреслюючи, що практика призначення відсотку за успішне виконання судових рішень є загальноєвропейською.

Читайте також: Уряд дозволив оголосити конкурси на нові посади в міністерствах

Окрім того, зазначається, що разом із запуском системи приватних виконавців Міністерство юстиції так само розглядає можливість ініціювання перед урядом встановлення на перехідний етап реформи верхньої межі винагороди виконавцям. 

Також на сайті Мін'юсту розміщено повний текст офіційної відповіді в.о. державного секретаря Олени Косолапової.

Як повідомлялося, деякі ЗМІ поширили інформацію щодо отримання винагород 8 співробітниками Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України за два місяці в розмірі більше 23 мільйонів гривень.