20 серпня: народний календар і астровісник

Сьогодні Пимена; гонімо поганий настрій, хандру, зневіру й образи.

Сьогодні Пимена Багатохворобливого, що в Ближніх печерах. Життя цього святого не можна назвати цікавим, чи багатим на якісь зовнішні події. З самого дитинства він подовгу й важко хворів. Батьки дуже любили своє чадце, всіляко опікувалися ним і благали Бога про зцілення хлопчика. Пимен не скаржився, лише просив батьків, аби вони віддали його в Печерський монастир. Але ті й чути не хотіли, сподіваючись, що хлопчик, зрештою, видужає, й житиме звичайним життям. Утім, йому ставало все гірше, й батьки змушені були відвезти Пимена в Печерський монастир. Понад 20 років, аж до самої кончини, Пимен пробув у стінах монастиря. Його тіло було паралізоване й немічне, але дух – бадьорий. Ніхто й ніколи не чув від нього скарг і нарікань. І це при тому, що ним, важкохворим, ніхто особливо не опікувався. Бувало, він, так само як і інші немічні монахи, залишався по декілька днів без хліба і води. Свою хворобу і біль він сприймав як паломництво, як дорогу, яку маєш пройти, якою б вона не була. За своє смирення Пимен удостоївся святої кончини. За декілька днів до упокоєння він дивним чином одужав, піднявся на ноги, обійшов келії всіх ченців, у кожного попросив пробачення. Особливо ж у тих, хто його чимось образив. А потім в мирі відійшов до Господа. Святому Пимену Багатохворобливому моляться під час важких хвороб, особливо паралізовані. Він є покровителем хоспісів.

Іменинники сьогодні Олександр, Михайло, Іван, Петро, Стефан.

Нині 28-ий місячний день. Місяць у Леві. Сьогодні день Сонця – геть темряву й морок! Гонімо поганий настрій, хандру, зневіру й образи, нехай у найпотаємніших куточках душі буде світло й ошатно, наче у давній українській світлиці напередодні свята. Нехай панують злагода, мир та любов, налаштовуючи кожного якщо й не на рай на цій грішній землі, то хоча б на чистилище. Гармонію порушити вкрай легко: одне необачно кинуте грубе слово, косий недобрий погляд, лиха заздрісна думка – і все – вона втрачена. Як казав наш геніальний Григорій Савович Сковорода: «Все мина, лиш любов остається по всьому, все мина, та не Бог, не любов…»

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: +8,6; а найтеплішим у 1946 – 39,3.