Суд відмовився розглядати скаргу Полякова на браслет

Апеляційний суд Києва відмовився відкривати провадження за апеляційною скаргою народного депутата Максима Полякова на ухвалу Солом'янського райсуду про обрання йому запобіжного заходу в частині зобов'язання носити електронний браслет і здати паспорти.

Про це Укрінформу повідомив адвокат депутата Ярослав Білявський.

"Засідання як такого не було, вийшла секретар судового засідання, повідомила нас, що головуючий суддя прийняла одноосібне рішення відмовити у відкритті апеляційного провадження”, - сказав захисник. 

На його думку, таке рішення суду непослідовне. “З нашої точки зору, це незаконно. Тому що вони при поданні нами апеляції трьома тижнями раніше прийняли її, призначили 5 суддів. Фактично вони спочатку відкрили провадження, а потім відмовили у відкритті”, - зазначив він. 

Читайте також: Коментувати заяви Полякова про прослуховування має психіатр - голова НАБУ

За словами адвоката, мотивацією суду у відмові відкривати провадження стало те, що відповідно до Кримінального процесуального кодексу, таке рішення Солом’янського суду не підлягає апеляційному оскарженню. “Але ми би не подавали цю апеляцію, якщо б не було прецеденту по справі Мартиненка (екс-нардеп Микола Мартиненко - ред.) . Тоді оскаржувалась ухвала Солом’янського суду, яка також не підлягала оскарженню. Апеляційний суд розглянув апеляцію і прийняв рішення. Тобто прецедент вони самі створили”, - заявив адвокат.

Як повідомлялося, Поляков є фігурантом справи щодо незаконного видобутку бурштину. 11 липня Верховна Рада позбавила його недоторканності, але не дозволила його затримання і арешт. 13 липня Полякову вручили підозру.

21 липня Солом'янський районний суд Києва визначив запобіжний захід Полякову у вигляді застави у розмірі 304 тис. грн з обов'язком носіння електронного браслета. Суд також зобов'язав депутата здати всі паспорти. Народний депутат заставу вніс, однак виконувати рішення суду в частині носіння електронного браслета публічно відмовився.

26 липня Поляков заявив, що його адвокат подав скаргу до Апеляційного суду Києва з проханням скасувати ухвалу Солом'янського районного суду Києва від 21 липня в частині покладення на Полякова процесуальних обов'язків носити електронний браслет та здати на зберігання всі паспорти громадянина України для виїзду за кордон.

У свою чергу САП направила в суд подання щодо стягнення застави Полякова в дохід держави у зв'язку з невиконанням ним ухвали суду від 21 липня.