Гриневич вибачилася перед абітурієнтами за стресову вступну кампанію

Абітурієнти, які за результатам вступної кампанії мали право на навчання за державний кошт, отримали місця держзамовлення.

Про це в ефірі телеканалу «1+1» сказала міністр освіти та науки Ліля Гриневич.

«Я хочу запевнити, що всі, хто мав право на бюджетні місця, всі вступили і отримали бюджетне місце. Тобто не відповідає дійсності, що діти, які мали високі бали і право на бюджетне місце, не вступили», - сказала Гриневич.

Міністр також прокоментувала повідомлення ЗМІ про те, що деякі вступники, маючи високі бали ЗНО, не змогли отримати місця державного замовлення.

За її словами, це могло статися і через те, що в цьому році деякі ВНЗ самостійно визначали мінімальний поріг державного замовлення, тобто мінімальну кількість студентів, яку вони будуть набирати, щоб відкрити групу за окремою спеціальністю. Ця цифра, зазначила міністр,  в різних університетах могла становити і до 5 осіб. І в деяких університетах просто не набралося достатньо людей, щоб відкрити групу. Така ситуація сталася з 200 абітурієнтами, і всім їм запроновано адекватні місця державного замовлення в інших вишах, на ті  спеціальності, на які вони вступали, наголосила Гриневич. 

Читайте також: Вступна кампанія — 2017: підсумки втішні і невтішні

Крім того, зазвичай вступники з високими результатами ЗНО подають заяви на рейтингові спеціальності, на яких і прохідний бал може бути значно вищим, ніж у конкретного вступника. В цьому разі навіть такі пільги, як різні коефіцієнти, за словами Гриневич, не додали б достатньо балів для вступу.

Водночас міністр вибачилася перед абітурієнтами за стресову вступну кампанію у зв'язку з  проблемами, пов'язаними з реєстрацією електронних кабінетів. За її словами, програмне забезпечення ЄДЕБО раніше було в приватних руках, що становило певну небезпеку, оскільки у приватних руках були й особисті дані вступників. На проведення тендерів для розробки нового програмного забезпечення, власне розробку і його апробацію часу було мало, сказала керівник МОН.

Вона запевнила, що до наступної вступної кампанії недоліки нинішньої системи будуть виправлені.