Суд допитає екс-представника в ООН через лист Януковича Путіну

Оболонський райсуд Києва призначив додаткове засідання у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді на 15 серпня на 14:00 у зв'язку з викликом в якості свідка постійного представника України в ООН (2007-2015 рік) Юрія Сергєєва.

Відповідне рішення у четвер оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Прокуратура звернулася із клопотанням до суду про призначення додаткового судового засідання у цій справі, щоб допитати на цьому засіданні свідка Сергєєва. За словами представників обвинувачення, цей свідок лише тимчасово перебуватиме на території України, взагалі ж він працює і проживає в іншій країні,  тому прокурори і просили цю дату.

Суд задовольнив це клопотання прокурорів.

"Суд вважає клопотання прокурорів обгрунтованим, свідок Сергєєв є важливим... Суд призначив ще одне судове засідання на 15 серпня на 14:00", - сказав Дев'ятко.

У коментарі журналістам після засідання прокурор ГПУ Руслан Кравченко пояснив, чому допит Сергєєва є важливим аспектом у цій справі.

"Тому що даний свідок - прямий свідок, який займав посаду постійного представника України при ООН та був прямим свідком, коли Чуркін подавав клопотання щодо визнання листа Януковича до Путіна офіційним документом відповідно всіх норм ООН, і надалі цей документ був визнаний офіційним документом. Даний свідок був присутнім під час всіх засідань Радбезу ООН та був свідком всіх виступів, клопотань, заяв потсперда при ООН Чуркіна. Тому сторона обвинувачення вважає, що цей свідок є прямий свідок сторони обвинувачення, який підтверджує обвинувачення Януковича", - додав Кравченко.

Як повідомлялося, 12 липня Оболонський райсуд задовольнив клопотання адвоката Мешечка про надання додаткового часу для ознайомлення з матеріалами справи Януковича і переніс розгляд засідання на 3 серпня.

Читайте також: Держзрада Януковича: суд дав адвокату тиждень на ознайомлення зі справою

Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня Оболонський райсуд Києва ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

6 липня Янукович заявив у відеозверненні, що відкликає своїх адвокатів із судового процесу щодо нього.

7 липня Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Києві призначив адвоката Віталія Мешечка для захисту Януковича.