Аласанія просить МВС і СБУ пояснити EBU, чому Самойлова - нев'їзна

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії закликає МВС та СБУ долучитися до оскарження можливого накладення Європейською мовною спілкою (EBU) штрафу через недопуск російської співачки Юлії Самойлової на Євробачення-2017.

П ро це Зураб Аласанія розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

“Щодо Європейської мовної спілки і штрафу за Євробачення - подали оскарження. Чекаємо ще позиції МВС і СБУ, чому її не впустили”, - сказав Аласанія.

Він підкреслив, що офіційного рішення про накладення штрафу ще немає, 28 червня до НСТУ надійшов тільки лист-попередження про його можливість. Відтоді, за словами керівника Суспільного мовника, Україна отримала 20 днів на оскарження такого рішення до наглядової ради EBU, що і зробила.

“Ми тоді надіслали скаргу на наглядову раду вже Європейської спілки мовників й обгрунтували, що насправді намагалися зробити все, щоб вона (Юлія Самойлова — ред.) була, пропонували інший вихід з того, коли людина є порушником законів України і ми самі не можемо теж порушувати. Тоді навіть пропонували віддалено брати участь, але вони (росіяни — ред.) не сприйняли таку пропозицію. Ми зробили все, що ми могли. Тепер ми питаємо МВС і СБУ — хлопці, скажіть і вашу позицію, чому саме держава не впустила”, - наголосив Аласанія.

Читайте також: НСТУ закликає Раду надати Суспільному мовнику повне фінансування

Як повідомлялося раніше, Європейська мовна спілка надіслала листа-попередження Національній суспільній телерадіокомпанії про накладення штрафу за “незабезпечення участі в “Євробаченні-2017” учасниці від РФ Юлії Самойлової”. Сума покарання може скласти до 200 тис. євро, які буде зобов'язана виплатити НСТУ.