Україна затримала полковника РФ - друга "Мотороли" та Захарченка - журналіст

Українська контррозвідка провела спецоперацію, в результаті якої було затримано друга бойовиків «Мотороли», «Гіві» і ватажка «ДНР» Олександра Захарченка російського полковника Валерія Гратова.

Про подробиціі затримання повідомив на своїй сторінці у Facebook журналіст Андрій Цаплієнко.

"Контррозвідка СБУ віртуозно провела спецоперацію і затримала друга «Мотороли», «Гіві» і Захарченка", - написав Цаплієнко.

За його словами, колишній начальник особистої охорони «президента» невизнаного Придністров'я, діючий інструктор донбасівських бойовиків намагався перейти кордон з підробним українським паспортом на ім'я пенсіонера Валерія Войтенка. Але контррозвідники давно знали, що під цим ім'ям ховається певний «Санич», відомий у Москві як полковник ПДВ Валерій Гратов.

Як пише Цаплієнко, українська контррозвідка раніше отримала дані про намір російської ФСБ призначити заступником «міністра держбезпеки Придністров'я» свою людину. Головна умова - вона має бути кадровим російський військовим з досвідом бойових дій на Донбасі, на боці бойовиків. На цю роль було обрано Валерія Олександровича Гратова, російського офіцера-десантника, який упродовж семи років охороняв лідера Придністров'я Ігоря Смирнова, а потім перебрався до Москви. З 2014 року полковник Гратов знаходиться на Донбасі, де офіційно очолює «Союз десантників Донбасу».

Читайте також: Російські "контролери" звинуватили Захарченка у розкраданнях - розвідка

У бесіді з контррозвідниками Гратов намагався приховати свою справжню роль у підготовці бойовиків, мовляв, «медалі ювілейні роздавав, і все», пише журналіст. Але влітку 2015 року Гратова знімали на блокпосту, перед яким було встановлено плакат: "Укропы, добро пожаловать в ад!". А командир так званої «військової частини 08805» у «ДНР» у листі до Державної Думи РФ рапортував: "З 29.08.2014 року Гратов Валерій Олександрович знаходився у зоні бойових дій у Луганській Народній Республіці та Донецькій Народній Республіці по теперішній час. Зокрема, був відзначений за виконання бойових завдань... Участь у бойових діях: Луганськ, Алчевск, Горлівка, Макіївка, Донецьк, Сніжне, Іловайськ, Єнакієве, Вуглегірськ, Дебальцеве".

Адже саме 29 серпня 2014-го в Іловайську сталося пряме російське вторгнення на територію України повітряно-десантних військ РФ, підкреслив Цаплієнко.

У «портфоліо» Гратова - маса фотографій з відомими бойовиками: з «Моторолою», «Гіві», Мозговим, Безлером, Захарченком, Басуріним, Пургіним. Коментуючи фото з автоматом в руках на в'їзді до щойно захопленого українського міста Дебальцеве, Гратов стверджує, що приїхав туди «з гуманітарною місією», а автомат, мовляв, «сунули в руки».

Але незабаром, розповідаючи про свою «діяльність», «Санич» проговорився: "Ми застрибнули до окопа, а там двоє. Ну, взяли їх в полон. "Чому стріляли?" - говорю ім. Вони то мовчать, то мукають". Так і злетіла маска, оголивши справжнє обличчя десантника радянського гарту, який ненавидить «хунту» усіма фібрами своєї російської душі, пише Цаплієнко.