Глава МЗС Чехії привітав українців із початком дії безвізового режиму

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомир Заоралек привітав українців із початком дії напередодні безвізового режиму з ЄС.

Про це він написав у своєму Twitter у понеділок.

«Привітання всім громадянам України з хорошою новиною - початком безвізового сполучення з країнами Шенгену. Раді, що Україна виконала всі умови для скасування візового режиму для короткострокових поїздок», - зазначив міністр.

Керівник чеського МЗС побажав Україні «успішного будівництва європейської держави, успіхів у боротьбі з корупцією» та її громадянам - щасливих безвізових подорожей до держав Шенгену. «Вітаємо у Європі», - завершив коротке привітання Заоралек.

Тим часом, як повідомляють чеські ЗМІ з посиланням на Міністерство внутрішніх справ країни, поліція і спецслужби республіки готові до ризиків, пов'язаних із можливістю зростання числа громадян України, які можуть спробувати скористатися лібералізацією візового режиму для того, щоби влаштуватися в ЧР на роботу. Якщо такі підозри будуть обгрунтовані, поліцейські органи вимагатимуть збільшення штату їх співробітників.

«Поліція у справах іноземців інтенсивно готується. Це правда, що органу серйозно не вистачає кадрів, треба багатьох найняти», - заявив очільник МВС ЧР Мілан Хованець. Він зазначив, що країна рада запрошувати українців на роботу, особливо з деяких спеціальностей, але підкреслив, що в'їжджати ці люди повинні з відповідними документами, «не зловживаючи безвізовим режимом», в іншому випадку їх розглядатимуть як нелегалів.

Як повідомляє англомовна газета Prague Monitor, українці становлять найбільшу групу іноземців, які проживають в Чехії, і вона продовжує зростати. Станом на кінець березня 2017 року 117 722 громадянина України проживали в ЧР легально. Водночас українці становлять і найбільшу групу нелегалів - 1552 особи з 5039 в 2016 році, це на чверть більше, ніж роком раніше.