Замах на Подолі: кілеру вирізали частину легенів, у Осмаєва кулі у хребті

Стан чеченського добровольця Адама Осмаєва після замаху важкий, він знаходиться в 17 лікарні Києва з переламаними ключицями, пробитими легенями і кулями, які застрягли в хребті.

Про це повідомляє телеканал "112 Україна".

У його нападника 4 кульові поранення і видалена частина легенів.

Біля лікарні чергують поліцейські.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня у Києві невідомий, представившись французьким журналістам, стріляв у уродженців Чечні Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву, які воювали добровольцями в зоні АТО.

Окуєва з метою самозахисту відкрила вогонь у відповідь і поранила нападника. З вогнепальними пораненнями Осмаєв та кілер зараз перебувають у лікарні.

Головною версією замаху на Осмаєва у поліції називають помсту за його патріотичну позицію, а також не відкидають версію "чеченського сліду" й "замовного вбивства, підготовленого російськими спецслужбами".

Відомо, що у 2012 року Осмаєва затримали співробітники СБУ в Одесі. Йому висунули обвинувачення у підготовці замаху на президента РФ Володимира Путіна.

У Росії вимагали видати їм Осмаєва, однак Європейський суд з прав людини заблокував цю екстрадицію, погодившись із аргументами захисту про те, що Осмаєву в РФ загрожують тортури.

Осмаєв залишався під вартою в Україні до листопада 2014 року. З нього було знято обвинувачення у спробах вбити Путіна і звільнено з СІЗО.

Згодом Осмаєв разом із дружиною Аміною Окуєвою пішли воювати добровольцями на Донбас. Він очолював, зокрема, міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.