Стратегія "Єдиний голос": закон про доступ до публічної інформації діє вже 6 років

Фото

За шість років з дати прийняття закону про доступ до публічної інформації у травні 2011 року, до міністерств та відомств надійшло майже 300 тис запитів.

Про це йшлося під час зустрічі в рамках стратегії «Єдиного голосу», повідомляє Урядовий портал на своїй сторінці у Фейсбук.

На зустрічі були присутні представники електронної платформи збору запитів до органів влади та відповідей на них «Доступ до правди», що базується на майданчику «Української правди»,

Як зазначається в повідомленні, закон, який відкрив можливість з будь-яким питанням звернутися до органу виконавчої влади і отримати оперативну відповідь, вже довів свою ефективність: згідно даних фахівців Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, з травня 2011 року до міністерств та відомств надійшло майже 300 тис запитів, з них 136,7 тис - до міністерств і понад 15,6 тис - безпосередньо до Секретаріату Кабінету Міністрів.

Всі учасники зустрічі відзначили прогрес в реалізації діалогу між владою та суспільством через систему запитів. Відзначалася і зміна форми діалогу: паперове листування вже суттєво поступається електронному спілкуванню - через e-mail, соціальні мережі, електронний майданчик "Доступ до правди", де є можливість відслідкувати терміни надходження запиту та готовність відповіді на нього.

Разом з тим, є і труднощі, пов’язані як з юридичним тлумаченням закону та дозволом на публікацію тієї чи іншої інформації, а також з культурою спілкування з боку запитувачів та із ступенем відкритості органів влади, наголошували учасники зустрічі.

У зустрічі взяли участь головний редактор проекту Леся Ганжа, журналіст Наталія Патрикєєва, керівництво Департаменту інформації та комунікації з громадськістю уряду, представники комунікаційних підрозділів та відповідальні особи за доступ до публічної інформації міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.