У консульствах Стамбула та Анталії не відчули значних змін через призупинення надання послуг

Ексклюзив

У консульських установах Стамбула та Анталії не відчули значних змін у роботі через тимчасове призупинення надання послуг чоловікам призовного віку за кордоном. Більшість громадян з розумінням ставляться до введених змін, найбільш емоційно реагували в соцмережах.

Про це в коментарі Укрінформу сказали генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський та консул України в Анталії Олександр Воронін.

“Особливих змін у кількості звернень ми не помітили. Були відмови, але їхнє число не критичне. Здебільшого всі ставляться з розумінням”, - сказав агентству Недільський. 

Схожа реакція громадян і в консульському окрузі Анталії.

“Заявники які приходять до Консульства загалом з розумінням ставляться до запроваджених змін і усвідомлюють, що це не консул особисто їх запровадив. Не скажу, що нам не доводилося слухати претензії чи скарги, такі звісно теж були, але ми пояснюємо таким заявникам про необхідність тимчасового вимушеного кроку з призупиненням надання їм консульських послуг”, - розповів агентству Воронін.

Читайте також: Обмеження для українців мобілізаційного віку: як працює консульство у Ризі

Обидва дипломати відзначили емоційну реакцію громадян у соцмережах на призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном.

“Думаю, перша емоційна хвиля реакції на новину прокотилася соцмережами. Коли ж вона минула, то особливого впливу на свою роботу ми не відчули. Ми не мали ні шквалу скарг, ані телефонних дзвінків. Робота йде за звичним розкладом”, - сказав Недільський.

Консул в Анталії зауважив, що думка громадян під час обговорення в соцмережах розділилася.

“Як на мене, думка суспільства дещо розділилася. Хтось усвідомлює, що в умовах жорстокої та тривалої війни на знищення держава має покладатися насамперед на тих, хто захищає її існування зі зброєю в руках. Хтось досить критично засуджує таке рішення, особливо з числа тих, хто і до повномасштабного вторгнення проживали за кордоном і не мали намірів повертатись на Батьківщину”, - сказав Воронін.

Читайте також: Обмеження для українців мобілізаційного віку: як працюють консульства у Німеччині

Дипломат зазначив, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня розглядаються та опрацьовуються консульськими установами в повному обсязі, що стосується й поданих до зазначеної дати заяв на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, також продовжується реєстрація шлюбів громадян, які подали заяви до 23 квітня.

“Звісно зараз ажіотаж на надання консульських послуг дещо знизився, оскільки в ЗМІ інформація про можливе обмеження вчинення консульських дій чоловікам призовного віку ширилася вже давно, з часу внесення відповідного законопроєкту до Верховної Ради. Тому більшість таких громадян прагнули завчасно оформити собі паспортні документи, вчинити нотаріальні дії та інше. Водночас, вільні слоти на запис для вчинення консульських дій і надалі бронюються досить швидко, оскільки все ж таки більшість українців, які проживають в межах консульського округу це жінки й діти”, - сказав Воронін.

Загалом Консульством в Анталії до повномасштабного вторгнення – у 2021 році було вчинено менше 3 тисяч консульських дій, за 2022 рік - близько 17 тисяч консульських дій, за 2023 – близько 16 тисяч.

Читайте також: Обмеження консульських послуг: як у Франції проводили обслуговування на виїзді

Генконсульство України в Стамбулі у 2021 році вчинило близько 11 тисяч консульських дій, у 2022 році - більше 19 тисяч, у 2023 - 14 тисяч. У цьому році у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - кількість приблизно та сама. 

Як повідомляв Укрінформ, у Польщі українські консульські працівники фіксують приблизно на 20% менше консульських дій після ухвалення в Україні закону про мобілізацію і тимчасового призупинення вчинення консульських дій для чоловіків у віковій категорії від 18 до 60 років.