Польська влада має визнати і засудити акцію "Вісла" - Гопко

Влада Республіки Польща має визнати і засудити акцію "Вісла".

На цьому наголосила голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко під час круглого столу в Укрінформі.

"Операція "Вісла" була найтрагічнішою складовою системної політики винищення, вигнання, розчинення українців, яку здійснювала тодішня комуністична польська влада в 1940-их роках. І рівень засудження, можливо, недостатній. Нинішня влада у Польщі має знайти певні сили для того, щоб трагічні наслідки цього злочину визнати і засудити", - сказала Гопко. 

Водночас вона зазначила, що для України Польща є стратегічним союзником, разом із країнами Балтії, Північної Європи, Румунії, Грузії. Це певна коаліція для протидії Кремлю і всім його спробам зараз нав'язати якийсь свій порядок денний.

Гопко також закликала попереджати будь-які спроби "різних громадських організацій чи псевдоісториків спекулювати на історичних фактах подібних трагічних сторінок, які були і з української боку, і з польського".

"Ми бачимо неодноразові провокації, від осквернення пам'ятників, пам'ятних знаків до обстрілу консульства Польщі. Спроби таких системних провокацій зростають і мають на меті підірвати двосторонні стосунки... Це своєрідні диверсії, які відбуваються на території України для того, щоб Україна не могла розбудовувати двосторонні відносини", - застерегла вона.

Операція «Вісла» - етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок - 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій - Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини - на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані "повернені території" (пол. ziemie odzyskany).