В Україні майже 250 тисяч дітей потребують допомоги з раннього втручання - Сушкевич

За останні 25 років загальна кількість народжуваних дітей зменшилася суттєво, але при цьому кількість дітей-інвалідів збільшилася удвічі

Про це сказав Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» Валерій Сушкевич під час підписання між урядом та ЮНІСЕФ Меморандуму про взаєморозуміння для запровадження національної платформи раннього втручання.

«За моїми оцінками, майже 250 тисяч дітей потребують раннього втручання в Україні. Це моя статистика, її можна перевіряти, але вона досить обгрунтована», - сказав Сушкевич.

За його словами, за останні 25 років загальна кількість народжуваних дітей зменшилася суттєво, але при цьому кількість дітей-інвалідів збільшилася удвічі. «За 25 років із 0,5% збільшилася до 2% кількість дітей з інвалідністю у структурі дитячого населення. Я вже не хочу говорити про те, що смертність у два-три рази більше, ніж у європейських країнах», - сказав Уповноважений Президента.

Сушкевич зазначив що на сьогодні в Україні досі на законодавчому рівні немає чіткого поняття терміну "раннє втручання". «Ми сьогодні підписуємо меморандум, і це буде тим кроком, яким має започаткувати усе це», - додав він.

13 квітня уряд України, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), міжнародні та національні громадські організації підписали меморандум щодо запровадження національної платформи раннього втручання.