Судам заборонили називати непідконтрольні території «республіками»

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ заборонив судам використовувати в своїх рішеннях щодо тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей назви невизнаних «ДНР» і «ЛНР».

Про це йдеться в інформаційному листі, направленому ВССУ судам нижчих рівнів.

Зауважується, що в суди було направлено рекомендації щодо вживання певних формулювань при встановленні факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території.

«Така практика є неприпустимою, оскільки факт існування ані так званої «Донецької народної республіки», ані так званої «Луганської народної республіки» не зізнається органами влади України, а в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей вводиться особливий порядок місцевого самоврядування. Вони визнані тимчасово окупованими територіями», – наголошується в документі.

Вищий спецсуд зобов'язав суди використовуватимуть коректні назви та місця розташування населених пунктів, наприклад, «місто Амвросіївка Амвросіївського району Донецької області, Україна».

Також Вищий спецсуд рекомендує не використовувати в рішеннях формулювання «Донецька народна республіка (територія, що не підконтрольна державної влади України)», «Донецька народна республіка, яка є тимчасово окупованою територією», «самопроголошена Донецька народна республіка» тощо.