Зміни у е-декларуванні зашкодять діяльності антикорупційників - Шабунін

Зміни до закону про е-декларування, зокрема, передбачають, що усі треті особи, які пов’язані з антикорупційними громадськими організаціями, повинні заповнити електронні декларації.

Про це у прямому ефірі "Свободи слова" на ICTV заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, передає кореспондент Укрінформу.

"Проблема закону - не в е-декларуванні статків громадськими організаціями. Норми закону блокують нашу оперативну діяльність. У законі передбачено, що електронні декларації мають здати усі треті особи, не лише громадські організації - всі треті особи, які з нами взаємодіють. Всі треті особи: наша прибиральниця, друкар, який видруковує нам звіти або листівки, наш орендодавець, будь-хто, хто з нами взаємодіє. Як ви думаєте: чи український бізнес захоче зв’язуватись потенційно з кримінальною відповідальністю, якою їм погрожуватиме Генеральна прокуратура, щоб далі з нами працювати?", - сказав він.

На його переконання, цей закон покликаний якщо не "вбити" діяльність антикорупційних громадських організацій, то, як мінімум, значно її ускладнити. За словами Шабуніна, такого регулювання немає у жодній з країн світу.

"Навіть в Росії, навіть в путінській Росії немає обов’язку подавати декларації третіми особами або контрагентами. Більше того, навіть в Росії громадські організації - іноземні агенти, звітують за те, в кого вони взяли гроші, кому вони їх, як вони їх використали і на що", - зазначив антикорупційник.

Як повідомляв Укрінформ, закон №6172 "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції" був підписаний Президентом 27 березня.

Під час зустрічі Петра Порошенка з громадськими активістами у понеділок також було домовлено про створення робочої групи за участю представників громадських організацій, народних депутатів та представників АПУ з метою опрацювання узгоджених змін до цього закону, оскільки зобов’язання для заповнення електронних декларацій представниками громадських організацій з’являється лише з 2018 року.

Порошенко підкреслив важливість підписання цього закону через необхідність врахування інтересів сотень тисяч військовослужбовців, які зараз захищають Україну від російської агресії.