В антиукраїнську провокацію на кордоні з Польщею втягували дітей - поліція

Людям, яких мобілізували на антиукраїнську акцію на кордоні з Польщею, казали, що їх везуть на мітинг проти гри ФК «Шахтар» у Львові. Майже половина із «демонстрантів» - неповнолітні.

Про це на брифінгу зазначив начальник обласного управління Нацполіції Валерій Середа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, «агітатори» казали людям, що їх везуть на акцію проти гри футбольного клубу «Шахтар» у Львові, і обіцяли по 50-100 грн. Коли вони сіли в автобус, їм сказали їхати в Мостиська, і вони погодились.

Щодо керівника групи Середа зазначив, що це раніше судимий за крадіжки уродженець Львівщини, який зараз живе у Києві і є «професійним мітингарем», підозрювався в шахрайстві, зберіганні наркотиків. Він стверджує, що приїхав на Львівщину як турист. 11 березня до нього зателефонував друг з Києва, якого він знає по мітингах у столиці, і попросив організувати мітинг у Шегинях. За словами начальника управління, найімовірніше, керівник групи не є організатором і до провокації було залучено ще кілька людей не зі Львова, особи яких встановлюють правоохоронці.

Як повідомлялось, 12 березня поліція затримала автобус, у якому їхало кілька десятків мешканців Львівщини, яких «мобілізували» на акцію підтримки поляків в Україні. Вона мала пройти на під`їзді до державного кордону з Польщею.

Автобус, у якому їхали учасники акції, належить приватному підприємцю і не перебуває у власності жодного з АТП.

Загалом до акції в Шегинях планували залучити близько 45 осіб, які мали кілька хвилин походити з провокативними гаслами по пішохідному переходу біля кордону, таким чином створивши відповідну картинку для ЗМІ.

Керівник обласного управління Нацполіції вбачає прямий зв`язок між запланованим протестом і актами вандалізму щодо польських пам’ятників, які сталися протягом вихідних у Львові і селі Підкамінь Бродівського району, де невідомі розмалювали меморіал розстріляним нацистами польським професорам та осквернили польські пам'ятні хрести та меморіальні таблиці.