Бійцю "Грузинського легіону" допомагають отримати статус біженця в Україні

Правозахисники допомагають грузинському добровольцю Гії Церцвадзе отримати статус біженця в Україні.

Про це розповіла на прес-конференції в Укрінформі експерт з питань легалізації добровольців-іноземців Ольга Касьян.

"Ми подали на біженство Гії Церцвадзе, він уже був на першій співбесіді. Але ще досі ми не маємо відповіді від екстрадиційної перевірки і не знаємо, що буде далі", - повідомила вона.

За словами експерта, таких іноземців як Цервадзе в Україні наразі близько 200.

"Україна стає таким собі оплотом для тих людей, які приїжджають сюди за політичним притулком, які утискаються в своїх державах. Таких хлопців як Гія наразі близько 200 в Україні. Це представники країн пострадянського простору. Тому що якщо до нас їдуть добровольці з Франції, Швеції, їх не утискають, їх не переслідують у своїх країнах", - зазначила Касьян.

Вона підкреслила, що переважна більшість цих людей - громадяни Грузії, Білорусі, Російської Федерації.

Як повідомляв Укрінформ, 19 січня Солом'янський районний суд Києва заарештував на 40 діб грузинського добровольця Церцвадзе, який брав участь в антитерористичній операції на сході України. Ветерана російсько-грузинської війни затримали в неділю, 15 січня, в аеропорту Жуляни, оскільки він перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з боку Росії. За інформацією прокуратури Києва, чоловік був оголошений у розшук Російською Федерацією за обвинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, вчинених у 2003 році на території Сочі.

Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що немає підстав для екстрадиції Церцвадзе до РФ. 26 січня Церцвадзе вийшов із СІЗО.