Афанасьєв подав скаргу до Конституційного суду РФ

Колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв звернувся зі скаргою до Конституційного суду Росії на норми закону, які дозволили відправити ув'язненого до віддаленої від дому колонії для відбуття покарання.

Про це він розповів в коментарі "Крым.Реалии".

За словами Афанасьєва, ще під час ув’язнення в Росії він отримав відповідь від міського суду Сиктивкара республіки Комі від 9 березня 2016 року, в якій визнано неправомірним утримання його далеко від рідного Сімферополя з урахуванням положення 8 статей Європейської конвенції про захист прав людини. Проте представники Федеральної служби виконання покарань подали апеляцію на рішення міського суду Сиктивкара, і ухвала була відмінена.

"Зараз ми подаємо це питання на розгляд Конституційного суду Російської Федерації, тому що така практика в Росії – коли ув’язнених відправляють далеко від дому, наприклад Сєнцов, який перебуває за 13 тисяч кілометрів від місця проживання, - не дає можливості близьким, родичам, друзям відвідувати їх. Що, у свою чергу, не дає можливості виправлення, соціалізації ув’язнених, які прописані законами Російської Федерації, і порушує всі можливі права. Ми створюємо прецедент, через який сподіваємося захистити права тих, хто зараз перебуває в ув'язненні", – сказав Афанасьєв.

Він зазначив, що не бачить шансів позитивного вирішення питання в Конституційному суді Росії, проте відмова цієї інстанції дає право подавати скаргу до Європейського суду з прав людини, що і є метою початого процесу.

Як відомо, Афанасьєв і ще один українець Юрій Солошенко повернулися до України з російського ув’язнення 14 червня 2016 року. Їх обміняли на організаторів і активних учасників так званого "Народного совета Бессарабии" Олену Гліщинськую і Віталія Діденка.

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення. Він був фігурантом так званої справи «кримських терористів», за якою також засуджені Олег Сєнцов, Олександр Кольченко і Олексій Чирній.