Шевченківський комітет вимагає від Росії негайно звільнити Сенцова

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка вимагає від РФ зняти всі обвинувачення проти Олега Сенцова і негайно звільнити його з  російської в'язниці.

Про це йдеться у заяві членів комітету, оприлюдненій сьогодні на його офіційному сайті.

"Комітет рішуче засуджує безправне ув'язнення громадянина України, видатного кіномитця Олега Сенцова і висловлює свою солідарність з ним. Ми вимагаємо негайного звільнення Сенцова з російської в'язниці. Премія імені Шевченка чекає на свого лауреата у Києві", - зазначається в заяві.

Члени комітету наголосили, що минає другий рік, як кінорежисера, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Олега Сенцова було незаконно ув’язнено за рішенням Північно-Кавказького окружного військового суду. Він став жертвою політичного переслідування російських окупантів за відстоювання територіальної цілісності України, коли виступив проти анексії півострова Крим Російською Федерацією.

"Переконані, що кількість мистецьких і громадських організацій у всьому світі, яким не байдужа доля українця, котрий, всупереч усім нормам міжнародного права, відбуває покарання в одному з пенітенціарних закладів Російської Федерації, лише збільшуватиметься. Закликаємо міжнародну спільноту, всіх тих, хто виступає за звільнення українського режисера, висловити протест російській владі і вимагати від неї зняти всі обвинувачення проти Олега Сенцова", - підкреслюють члени Шевченківського комітету. 

Як відомо, кінорежисер Олег Сенцов став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.