Харківські оборонні підприємства отримають кредит у 2 мільярди

Відразу чотири оборонні підприємства Харкова отримають в цілому близько 2 млрд грн кредитних коштів на модернізацію і ремонт важкої бронетехніки.

Про це розповіла на прес-конференції в Харкові народний депутат, член комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Тетяна Чорновол, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Два роки тому виникли проблеми з держфінансуванням оборонної галузі. У 2015 р. бюджетні гроші, передбачені на перший квартал, виділені лише в квітні-травні, а в 2016 році - і того пізніше. Фінансові потреби Міноборони повинні були обслуговуватися з цільового фонду, створеного за рахунок заарештованих коштів режиму Януковича. Проте Верховна Рада не проголосувала за цей проект. Тоді народні депутати запропонували інший шлях: кредитувати заводи під випуск конкретної військової техніки, причому кредиторами виступають лише державні банки", - зазначила Чорновол.

За її словами, кредитування здійснюватиметься під держгарантії. "Відсотки за кредитами також погасить держава. Після того, як техніка буде готова, держава розрахується з підприємствами, і вони зможуть погасити банківський кредит", - уточнила вона.

Народний депутата нагадала, що 31 грудня 2016 року Кабмін своєю постановою дозволив військовим заводам брати банківські кредити. На сьогодні в кредитній програмі 10 оборонних підприємств України, і чотири з них - у Харкові. Кредитором призначено "Укрексімбанк". Зокрема, кредит в 1 млрд 350 млн грн отримає Харківське КБ ім. Морозова (на ремонт, модернізацію і випуск БТР-4). Харківський бронетанковий завод візьме 545 млн грн на ремонт 60 танків моделі Т-64 і Т-80, Харківський автомобільний завод - 23 млн грн, Харківський завод спецмашин - 58 млн грн. 

"Всього - близько 2 млрд грн", - підсумувала Чорновол.