В'ятрович: Вандали у Биківні "наслідили", як у Гуті Пеняцькій

Невідомі вандали, які у Биківні осквернили український і польський меморіали жертвам НКВС, залишили сліди, схожі на ті, що у селі Гута Пеняцька Льівської області.

Про це написав у Фейсбуці голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Під Києвом, у Биківні сплюндровано український та польський меморіали жертвам НКВС. Вандали, які швидше за все зробили це у ночі, залишили сліди схожі на ті, що в Гуті Пеняцькій", - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, директор Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Богдан Біляшівський повідомив у середу, що невідомі вандали помалювали червоною фарбою цвинтар жертв тоталітаризму у Биківні і намагалися зруйнувати вхід до польського воєнного кладовища. За його словами, в українській та польській частинах кладовища невідомі нанесли написи червоною фарбою. У польській частині є написали "СС Галичина", а в українській – "ОУН-УПА" і нецензурні слова. Він додав, що була також спроба зруйнувати ломом вхід до польської частини кладовища, в результаті чого одна колона на вході перехилена, але інша не пошкоджена.

10 січня невідомі вандали пошкодили пам'ятний знак польським жертвами Другої світової війни у селі Гута Пеняцька Льівської області. Як з'ясувала поліція, пам'ятник загиблим полякам був підірваний.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.