В Укрінформі презентували Суспільне телебачення

В Укрінформі презентували ПАТ "Національне суспільне телебачення України".

"Відтепер в Україні більше немає державного внутрішнього мовника. Державним у нас залишається лише іномовлення, яким опікується Міністерство інформаційної політики... Але з державним мовленням всередині країни відтепер (покінчено. - Ред.). Воно буде облаштоване в європейський спосіб", - сказала на презентації голова парламентського Комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар.

За її словами, це демонстрація того, що держава змінюється і прагне не "все контролювати", а працювати в інтересах кожного громадянина.

Роботою суспільного мовника керуватиме людина, яку має призначити незалежна наглядова рада. Про це після засідання круглого столу в Укрінформі заявив міністр інформаційної політики України Юрій Стець. «Це буде перший приклад узагалі в історії України, коли  таким потужним підприємством, яким буде ПАТ НСТУ, з великим об’ємом фінансування та великим об’ємом вартості, керуватиме людина, яка матиме контракт і яка була призначена незалежною наглядовою радою. Вона не залежатиме від Президента, Прем’єр-міністра, Кабінету міністрів».

Стець задоволений, що члени наглядової ради домовилися про те, що це буде конкурс не відомих облич та харизми, а конкурс концепцій: «Якщо це буде так, ми будемо за визначенням успішними у цьому проекті, а якщо це буде боротьба людей, то ми отримаємо ще одну Юлю, ще одного Васю, Колю, Пєтю і так далі».

Він також пояснив, що голова правління ПАТ НСТУ, якого обере наглядова рада, буде достатньо незалежним. «У нього буде п’ятирічний контракт, який ніхто не зможе змінити з керівників на будь якому рівня», - додав міністр. Також міністр пояснив, що голову правління публічного акціонерного товариства "Національне суспільне телебачення України" неможливо обрати раніше кінця квітня, оскільки діяти необхідно чітко у відповідності з положеннями про конкурс, у яких прописані терміни його проведення, щоб не виникало сумнівів щодо чесності самого конкурсу.

На фінансування Суспільного мовлення у Держбюджеті на наступний рік закладено 1,2 мільярда гривень, і ці гроші обов’язково будуть виділені у повному об’ємі, додав Стець: «Ключовим є те, щоб ми забезпечили фінансування згідно із законом. Я переконаний, що ми це зробимо. Принаймні, скільки у мене буде часу та можливостей впливати на це, я точно буду це робити. Всі 1 мільярд 200 будуть виділені. Думаю, що після проведення Євробачення це питання вирішиться. Зараз 1 мільярд є, ще 200 мільйонів до кінця року мають додати. І додадуть».

Голова Держтелерадіо Олег Наливайко, у свою чергу, повідомив, що 25 січня уряд має затвердити порядок використання коштів на підтримку суспільного телерадіомовлення.

Він також повідомив, що 23 січня підписаний наказ про випуск акцій. "Статутний капітал складає 2 млрд 544 млн 273 тис грн... Номінальна вартість акції - тисяча грн", - сказав Наливайко.

Перші програми суспільного телебачення вийдуть в ефір не раніше нового телевізійного сезону, тобто не раніше вересня. Таку думку висловила в коментарі Укрінформу член Наглядової ради НСТУ Світлана Остапа.

«Якщо у квітні відбудеться конкурс, і ніхто не буде оскаржувати, обраний буде голова і правління, вони мають зробити структурні зміни. А якщо це скорочення, то це мінімум, три місяці. Аж потім вже з новою командою, з новими концепціями це буде втілюватися. Тобто з нового телевізійного сезону, десь з вересня, не раніше», - сказала вона.

За словами Остапи, наразі на реорганізацію очікує вся структура державного телебачення, а це кілька десятків компаній, понад сім тисяч працівників.

Також вона додала, що зарплати журналістів Суспільного телебачення значно відрізнятимуться від тих, які були на державному телебаченні: «Оскільки це вже не державна установа, а публічне акціонерне товариство, ми, саме наглядова рада, встановлюємо умови і розміри загалом оплати праці: від і до. Ці зарплати будуть набагато більші, ніж зараз, - в кілька разів. Якщо зараз до двох тисяч може отримувати журналіст, то потім він може отримувати, я сподіваюсь, до 10 тисяч, наприклад».

Створення ПАТ «Національне суспільне телебачення України» привітав голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг. «У Британії є ВВС, в Австрії - ORF, у Швеції - SVT, а в Україні відтепер - ПАТ «НСТУ», - зазначив він, додавши, що робота зі створення суспільного телебачення була «скоординована і командна».

Енберг також зауважив, що перетворення державних телерадіокомпаній на канали суспільного мовлення відповідно до стандартів Ради Європи було одним із зобов'язань України з 2005 року.

Відтепер, за його словами, суспільне телебачення має стати формою суспільної дискусії та «засобом для ширшої демократичної участі громадян».

Європейський дипломат підкреслив, що реєстрація юридичної особи - це лише перший крок. «Потрібні рішучі кроки для перебудови старої системи державного мовлення, реорганізація персоналу, різноманітний культурний, просвітній та розважальний контент та багато-багато іншого», - сказав Енберг.

У свою чергу, міністр інформаційної політики Юрій Стець зазначив, що створення суспільного телебачення відбулося у встановлені терміни, і ще раз запевнив, що ПАТ «НСТУ» отримає цього року згідно з законом все фінансування.

Як повідомляв Укрінформ, ПАТ "НСТУ" зареєстроване 19 січня, його статут було затверджено на засіданні уряду 28 грудня 2016 року.100 відсотків компанії належить державі.