"Золотий" Романчук скаржиться, що після обшуку зникла його Зірка Героя

Колишній перший заступник голови Миколаївської ОДА Микола Романчук, якого судять за хабар, заявив у суді, що під час обшуку у нього вилучили його нагороду - золоту Зірку Героя України, і тепер її ніде нема.

Про це стало відомо під час засідання Центрального райсуду міста Миколаєва 19 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Золота Зірка Героя – моя власна нагорода. Вона важить 38 грамів чистого золота, її вартість 41 тисяча гривень. Її під час обшуку вилучили разом з іншими моїми власними речами. Наразі ніхто її показати не може, де вона знаходиться – невідомо", - сказав Романчук.

Він також зауважив, що у нього вилучили й інші особисті речі, які, на його думку, жодного стосунку до справи не мають. Це елітний алкоголь, значки, медалі й таке інше. А також зброю. Зокрема, автомат Калашникова та два ріжки патронів, які були видані йому у 2014 році під час спроб штурму облдержадміністрації сепаратистами. Тоді Романчук очолював ОДА, і зброя йому була надана, як і іншим керівникам області, для самозахисту. Щоправда, він її не використовував.

Прокурор, коментуючи це, зауважив, що згадані речі просто вилучили під час обшуку, який провели не тільки в помешканні Романчука, а і його колишньої дружини, де він уже кілька років не живе.

Романчук також нагадав суду, що він тривалий час очолював велике суднобудівне підприємство і в останні роки отримував зарплату по 25 тисяч євро на місяць, і додатково - ще 100 тисяч євро бонусу в кінці року. Відтак, міг собі купувати дорогі речі.

Варто зазначити, що судове засідання відновилося після двомісячної перерви.

Як уже повідомляв Укрінформ, 3 червня 2016 року СБУ спільно з військовою прокуратурою заявили про припинення корупційної діяльності групи високопосадовців на чолі з першим заступником голови Миколаївської ОДА. Вони вимагали хабар 90 тис. доларів за надання дозволу ТОВ "ЕЛК-БУД" на видобуток вапняку. Під час обшуків на робочому місці та вдома в маєтку першого заступника голови ОДА знайшли валізу з 300-тисячами доларів та багато ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, у яких були сейфи із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом.

Попри те, що було заявлено про групу високопосадовців, наразі судять лише Романчука.