Музеї окупованого Криму обіцяють судитися за скіфське золото

Кримські музеї оскаржать рішення окружного суду Амстердама передати колекцію скіфського золота Україні.

Про це повідомляє РІА Новости з посиланням на російського юриста колегії адвокатів "Інюрколегія" Анастасію Сивицьку.

"Рішення передати (золото - ред.) Україні набуває чинності після розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Апеляцію буде подано", - сказала адвокат.

Сивицька в цьому процесі обслуговує інтереси музеїв окупованого Криму. У міністерстві культури Росії заявили, що вердикт суду суперечить положенням контрактів, а також "грубо порушує принципи міжмузейного обміну". Директор музею-заповідника "Херсонес Таврійський" Світлана Мельникова заявила, що вражена рішенням про передачу експонатів Україні.

У свою чергу глава Мін'юсту Павло Петренко заявив, що скіфське золото повернеться в Київ з Нідерландів наприкінці 2017 року. "За моїми прогнозами, якщо справа рухатиметься в нормальному режимі відповідно до процесуальних кодексів Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві", - сказав Петренко. Він також додав, що Україна готова сплатити суму за зберігання цінностей у Нідерландах. (Україна має виплатити 111 000 євро за витрати, пов'язані зі зберіганням золота скіфів - ред.).

Як відомо, 14 грудня Окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як "скіфське золото". Колекція золота була вивезена на виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" в амстердамський музей Алларда Пірсона в лютому 2014 року. У колекції - більш як 2 тисячі експонатів загальною вартістю більш як мільйон євро.

Незважаючи на рішення суду на користь України, скарби скіфів відразу не повернуться. Золото залишиться в музеї Алларда Пірсона ще на 3 місяці - на строк апеляцій.