У Боярці відкрили меморіал загиблим в АТО поліцейським

Фото, відео

На базі розташування полку поліції особливого призначення «Миротворець» у місті Боярка Київській області відкрили меморіальний комплекс на честь працівників Головного управління Національної поліції у Київській області, що загинули при виконанні службових обов'язків у зоні проведення АТО.

Серед учасників відкриття меморіалу були секретар РНБО України Олександр Турчинов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Вадим Троян, який тимчасово виконує обов'язки глави Нацполіції, колишній командир добровольчого батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук, народні депутати України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні тут, на Київщині, ми відкриваємо меморіальний комплекс, який завжди нагадуватиме всім про героїв - добровольців, які не чекали повісток з військкоматів, а самі пішли за свою Україну, за своїх дітей, за свої сім'ї, за всіх українців віддати найцінніше, що у них було – їхнє  життя», — заявив під час відкриття Турчинов.

За його словами, зараз загиблі за Україну на полі бою «в небесному воїнстві» дивляться на український народ, і «ми маємо відчувати свою відповідальність за їхній подвиг, і наш обов'язок захистити Україну й звільнити її від усіх ворогів».

Водночас Аваков підкреслив, що воїни, які загинули у зоні АТО, довели, у тому числі й своєю смертю, що немає важливішого пріоритету, ніж захист своєї Батьківщини. Він упевнений, що події в Іловайську стали найтрагічнішими для всього добровольчого руху в Україні. Міністр заявив, що з того часу українські захисники втратили всі ілюзії щодо того, з ким насправді доводиться воювати на Донбасі.

«На стелі тут імена 29 осіб, із них 15 — найбільш важка рана у нашому серці — Іловайськ. Місце найтрагічніше для добровольчого руху, місце найтрагічніше для наших батальйонів, де ми пізнали сповна віроломство російської військової машини і втратили всі ілюзії... Ці хлопці багатьом тоді довели, у тому числі своєю смертю, що потрібно захищати батьківщину не в другу, не в третю чергу — немає важливішого пріоритету», — сказав він перед відкриттям.

Аваков нагадав, що Україна веде війну проти російського агресора на Донбасі вже майже 3 роки. За його словами, за цей час українське суспільство вже звикло і в Києві не відчувається війна, і навіть економіка країни почала зростати. Міністр підкреслив, що все це тільки завдяки мужності воїнів добровольчих батальйонів, Збройним силам України і всім тим, хто загинув смертю хоробрих на полі бою.

Тимчасово виконувач обов'язків глави Національної поліції України Вадим Троян повідомив, що також знаходився на передовій серед добровольців у той складний час початку російської агресії і вважає це великою честю для себе.

«Для мене великою честю було служити і знати кожного з вас. Для мене велика честь знати всіх 29 осіб (які загинули на полі бою — ред.): з «Миротворця» — 15, з «Азова» — 6, з «Торнадо» — 6 осіб, з «Гарпуна» — 2 людей. Це всі ті, хто тоді були зараховані до штату МВС у Київській області. Але ми з вами все знаємо, що ми не всі були оформлені і нас набагато більше залишилося на тій землі. Це не було даремно і я сподіваюся, що перемоги ще попереду», — зазначив він.