Закон про освіту переписаний не на користь нацменшин - науковець

Відео

В українському суспільстві дедалі менше уваги приділяється вразливим верствам населення, у тому числі національним меншинам.

Про це заявив старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.Корецького НАН України, кандидат юридичних наук, почесний голова Демократичної спілки угорців України Михайло Товт під час круглого столу в Укрінформі.

"Утворення центру захисту меншин - це серйозна подія, хочеться, аби усі зрозуміли серйозність цього задуму, яким керувалися засновники, а саме, що в нашому суспільстві з плином часу все менше уваги приділяється вразливим верствам населення. Є також знаковим те, що ми проводимо цей круглий стіл напередодні Дня толерантності, адже толерантність і терпимість до інакшості, у першу чергу до інакшості, яку виявляють собою меншини, є одним із критеріїв демократичності певного суспільства, а також мірилом цивілізованості держави", - сказав Товт.

За його словами, меншиною слід вважати ту групу людей, яка за відмінними від більшості ознаками опиняється у суспільстві у нерівному з іншими становищі. А сутність прав меншин повинна полягати у застосуванні спеціальних заходів, спрямованих на вирівнювання такої об’єктивно існуючої нерівності.

"Я дуже сподіваюся, що наш Центр сприяння правам меншин буде якраз сприяти тому, аби такі завдання у нашому суспільстві реалізувалися", - підкреслив він.

При цьому, науковець висловив занепокоєння через нову редакцію 7 статті закону України про освіту, яку, на його думку, переписано не на користь нацменшин.

“Головна новація полягає у тому, що в новій редакції спотворено, на мою думку, частину 5 статті 53 Конституції, у якій йдеться про те, що громадянам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою у державних і комунальних навчальних закладах. Тепер особи, що належать до національних меншин мають право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою у місцях компактного проживання таких осіб”, - зауважив він.

Товт також наголосив, що ще більше небезпеки для збереження прав нацменшин в Україні має той факт, що Конституційний суд взяв до провадження подання 57 народних депутатів щодо скасування закону про засади державної мовної політики.