Порошенко підписав демобілізацію «шостої хвилі»

Оновлено

Президент Петро Порошенко підписав указ про демобілізацію військових, призваних на службу у 2015 році під час "шостої хвилі" часткової мобілізації, яким передбачається, що звільнення військових розпочнеться вже у поточному місяці.

Про це інформує прес-служба глави держави.

"Президент Петро Порошенко підписав указ "Про звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, призваних під час третьої черги часткової мобілізації відповідно до указу Президента України від 14 січня 2015 року №15". З військової служби будуть демобілізовані військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації в особливий період, які були мобілізовані у 2015 році під час 6 хвилі", - йдеться у повідомленні.

Так, наразі це остання черга звільнення у запас громадян, які були мобілізовані на військову службу у 2014–2015 роках під час дії особливого періоду. Прийняття рішення щодо звільнення військовослужбовців стало можливим завдяки успішній реалізації у Збройних Силах України та інших військових формуваннях завдання Президента щодо професіоналізації війська та поступової заміни мобілізованих військовослужбовців на більш мотивованих добровольців – контрактників.

Зокрема, відповідно до указу, в запас будуть звільнені військовослужбовці, які відслужили встановлені строки військової служби в особливий період, та не виявили бажання продовжити службу у лавах ЗСУ чи інших підрозділах за контрактом.

Повернення звільнених військовослужбовців до своїх родин розпочнеться вже у поточному місяці, одразу після набрання чинності цим указом. Всі звільнені у запас військовослужбовці в обов’язковому порядку будуть зараховані до оперативного військового резерву першої черги.

При цьому, у документі зазначається, що звільнення військовослужбовців у визначені терміни мають провести МОУ, МВС, СБУ, адміністрація Держприкордонслужби та Державна спеціальна служба транспорту.

Крім того, глава держави доручив Кабінету міністрів забезпечити фінансування та вжити у межах повноважень інші заходи, пов'язаних зі звільненням у запас військовослужбовців, зазначених у статті 1 цього указу, у тому числі – пов'язані з їх перевезенням до місць проживання. Звільнені у запас також мають бути забезпечені комплектом польової форми одягу за сезоном та харчуванням під час прямування додому.