Порошенко в Софії відкрив пам’ятник Шевченку

Під час офіційного візиту до Болгарії Президент України Петро Порошенко разом з колегою Росеном Плевнелієвим взяли участь в урочистому відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку у Софії.

Про це повідомляє прес-служба Глави Української держави. 

«Шевченкове слово об’єднує українську націю по всьому світу, є невичерпним джерелом нашої енергії, нашої національної ідеї», - сказав Порошенко.

За його словами, цей пам'ятник уособлює образ сьогоднішньої України - молодої, енергійної, яка йде в Європу.

Порошенко подякував Президенту Болгарії та мерії міста Софія, які підтримали і всіляко сприяли реалізації цього важливого проекту. Образ молодого Кобзаря у бронзі увічнив київський скульптор Ігор Гречаник.

Глава держави також зазначив, що пам'ятник українському генію та Пророку встановлено неподалік пам'ятника болгарському національному герою, поету-революціонеру Христо Ботеву. "Це не випадково, бо геній Тараса, геній Кобзаря надихнув велику кількість поетів-революціонерів на їх творчість, в тому числі й представників болгарського Відродження. Дві визначні постаті в історії наших дружніх країн, Шевченко і Ботев, розбудовували храм духовності, з якого черпали віру й надію мільйони українців і болгар, які вибороли свою свободу і незалежність, яка і для українців, і для болгар понад усе», - зазначив Президент.

Порошенко також поспілкувався з автором проекту та представниками української громади.

Пам’ятник Тарасу Шевченку у Софії був встановлений у травні 2009 року в центрі міста, на площі Вазраждане, поблизу будинку Адміністрації Президента Болгарії та будинку уряду, поруч також кафедральний собор Софійської метрополії Болгарської православної церкви.

Висота монументу 3 метри, матеріал – бронза, камінь. Пам’ятник включає в себе національні символи України — калину як уособлення України та рушник як втілення образу життєвого шляху та духовного досвіду української нації. Сьогодні відбулася офіційна церемонія його відкриття.