У Держкомтелерадіо розповіли про проблеми з реформою друкованих ЗМІ

Готовність до першого етапу реформування на сьогодні виявили 206 друкованих ЗМІ.

Про це заявив у четвер на засіданні колегії Держкомтелерадіо начальник управління видавничої справи і преси Олексій Кононенко.

 "Перелік друкованих ЗМІ та редакцій, що підлягають реформуванню на першому етапі, формується до 1 липня. Кожного дня надходять документи. Якщо вчора готовність щодо першого етапу виявили 198 учасників, то на сьогодні до переліку внесено 206. До другого етапу сьогодні готові 248 редакцій", - сказав Кононенко.

Він нагадав, що, згідно з вимогами статті 6 Закону про реформування, Держкомтелерадіо своїм наказом, зареєстрованим у Мін'юсті, затвердив порядок формування зведеного переліку об'єктів реформування, який разом з іншими документами розміщений на веб-сайті комітету. З метою виконання вимог статті 12 Закону комітет розробив проект порядку надання адресної фінансової підтримки реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження. Здійснюється моніторинг підготовки до реформування.

"На жаль, актуальною є проблема зволікання з боку органів місцевого самоврядування, які є співзасновниками друкованих ЗМІ і редакцій, з ухваленням рішень про реформування. І тут є дві проблеми. Перша проблема технічна, але не дає змогу взяти участь на першому етапі, - це коли у деяких ЗМІ відсутні свідоцтва, які в ході реформування поновити неможливо", - поінформував Кононенко.

Він додав, що також ця проблема пов'язана з декомунізацією, коли відбулося перейменування ЗМІ. "Так, газета Межівської ради Дніпропетровської області називалася "Червона зірка", зараз вони називаються "Межівський меридіан", а свідоцтво залишилося старе", - констатував начальник управління видавничої справи і преси.

А друга проблема, за його словами, це те, що районні ради не хочуть давати згоду на реформування. У цьому зв'язку Держкомтелераідо інформує редакції, що спори між засновниками, співзасновниками друкованих  ЗМІ та трудовим колективом редакції щодо способу реформування вирішуються у судовому порядку і члени трудового колективу мають право на звернення до суду для оскарження дій або бездіяльності органу місцевого самоврядування.