Савченко заявляє, що відмовиться від статусу учасника АТО

Народний депутат України Надія Савченко заявляє, що відмовиться від свого статусу учасника АТО, оскільки вона не інвалід, може працювати і їй не потрібна допомога від держави.

Про це вона сказала у середу на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вирішила для себе, що відмовлюся від статусу учасника бойових дій. Тому що я вважаю, що повернулась із руками й ногами, не каліка, я можу працювати і не вважаю за потрібне брати за це якусь грошову подяку від народу, який і без того живе бідно", - заявила Савченко.

Вона зауважила, що пропонує такий крок зробити й іншим бійцям за винятком тих, хто справді став інвалідом і потребує допомоги від держави. 

"Я виключаю лише ту категорію бійців, які дійсно залишилися інвалідами після війни і їм потрібна допомога", - сказала народний депутат.

Вона нагадала, що навіть після Другої світової війни ветеранів почали вшановувати лише після того, як країну підняли з руїн.

"І зараз так само я хочу підняти країну з руїни після війни, і тільки потім треба буде подумати про те, що  слід подякувати тим, хто був на війні на передовій", - наголосила Савченко.

При цьому вона зазначила, що зараз дуже важко розібратись, хто дійсно воював в АТО, а хто "тільки прийшов і пішов". Над цим, за її словами, ще доведеться багато працювати.

Савченко нагадала, що є дуже багато випадків, коли люди приїджають в зону АТО лише для того, аби отримати "корочку". І після війни буде дуже багато людей, які захочуть мати статус учасника бойових дій. 

"Після цієї шаленої ситуації, яка зараз є на Донбасі, ми матимемо цілу країну атошників, з якими ми не будемо знати, що робити. Тому що пільги хлопців, які повернулися з війни, будуть поширюватися і на їх матерів, батьків, дружин і дітей", - сказала Савченко, зауваживши, що вже зараз потрібно вирішувати, що з цим робити.