Україна оновлює обладнання для зберігання вакцин завдяки проєкту Світового банку

У рамках проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», який фінансується Світовим банком, в Україні почалася системна заміна обладнання для зберігання вакцин на рівні всіх регіонів.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, підбиваючи підсумки візиту міжнародної місії Світового банку, передає Укрінформ.

«У рамках проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» в країні почалася системна заміна обладнання для зберігання вакцин на рівні всіх регіонів країни. Створено сучасну систему зберігання вакцин із дотриманням холодового ланцюга — медзаклади та обласні центри контролю і профілактики хвороб забезпечені прекваліфікованими ВООЗ холодильниками і морозильниками - загалом 5 168 одиниць на суму 14,7 млн доларів США», - йдеться у повідомленні.

У МОЗ відзначили, що коштом проєкту закуплено 769 генераторів різної потужності для медзакладів у всіх регіонах. Крім того, закуплено і доставлено 24 сучасні комп’ютерні томографи для лікарень у 16 областях, дві ангіографічні системи для нейрохірургічних втручань та 32 апарати УЗД.

Читайте також: МОЗ і ЮНІСЕФ нагадали українцям про важливість вакцинації дітей

На етапі закупівлі та постачання перебувають: 50 систем для деконтамінації епідемічно небезпечних медичних відходів; понад 1 300 одиниць лабораторного обладнання для регіональних центрів контролю і профілактики хвороб та 300 наркозно-дихальних апаратів.

Загальний обсяг позики Світового банку за проєктом «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» та двох додаткових фінансувань до нього становить $331,4 млн. З них вже використано $302 млн, зокрема $241,2 млн - на придбання вакцин проти COVID-19, решта - на посилення спроможності системи громадського здоров’я України щодо запобігання, своєчасного реагування на спалахи інфекційних захворювань, а також посилення спроможності закладів охорони здоров’я щодо діагностики та лікування.

«Ми вдячні Світовому банку за співпрацю, надійне плече підтримки для уряду України і під час стримування пандемії COVID-19, і особливо після початку повномасштабної війни. Понад два роки ми живемо і працюємо в надскладних умовах щоденних викликів. Попри це, разом з міжнародними партнерами ми продовжуємо системну роботу, направлену на трансформацію нашої системи охорони здоров’я, основна мета якої — якісна, доступна та безоплатна медична допомога для українських пацієнтів», - сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Читайте також: Україна повністю оновила «холодовий ланцюг» зберігання медпрепаратів - Ляшко

Як повідомлялося, з 2015 року МОЗ та Світовий банк є партнерами у сфері реформування охорони здоров’я. Наразі у рамках співпраці реалізуються три великі проєкти: «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей», «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя».

Фото: CTK Photo/Укрінформ