Нові правила для дитсадків: Міносвіти обіцяє ще й спростити ліцензування

Введення в дію нового санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів буде сприяти відкриттю нових дитячих садочків та дозволить вивести у правове поле ті з них, які зараз працюють нелегально.

Про це під час брифінгу сказала начальник відділу дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Тамара Панасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сподіваємося, що нова редакція регламенту буде не тільки сприяти розвитку мережі комунальних навчальних закладів, але й приватних, які будуть відкриватися у пристосованих приміщеннях, приміщеннях житлового та нежитлового фонду», - сказала Панасюк. 

За її словами, зараз в Україні в черзі у дитячі садочки знаходиться приблизно 90 тисяч дітей. Тільки у Києві батьки понад 14 тисяч дітей очікують можливості влаштувати дитину в дитсадок.

Також, як зазначила Панасюк, завдяки спрощенню правил «з тіні» вийдуть і ті дитячі дошкільні заклади, які розташовуються у звичайних квартирах та зараз працюють нелегально.

«Ми впевнені, що нова редакція санітарного регламенту буде сприяти і виведенню з позаправового поля діяльності тих дошкільних навчальних закладів, які працюють на сьогодні, відкриті у квартирах, інших приміщеннях, і про себе поки не заявляли», - сказала Панасюк. 

Вона повідомила, що Міністерство освіти та науки планує також привести у відповідність з новим санрегламентом умови ліцензування діяльності дошкільних навчальних закладів, що повинно спростити процедуру ліцензії для приватних дошкільних навчальних закладів.

Як повідомляв Укрінформ,  24 травня в дію вступив новий санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, яким передбачено умови, що сприятимуть створенню дитячих садків, в тому числі у житлових та нежитлових приміщеннях.  Серед нововведень: зняття обмежень щодо замовлення дитячими садочками деяких послуг, зокрема харчування у разі відсутності в установі харчоблоку, та послуг з прання білизни.

Також згідно з новим санітарним регламентом, відтепер після тимчасової відсутності у навчальному закладі дитина може відвідувати установу без медичної довідки за умови відсутності явних ознак захворюваності. У разі інфекційного захворювання довідку про можливість відвідувати дитсадок видає та медична установа, яка здійснювала медичний контроль за станом дитини.

Також у новому регламенті відсутня дрібна регламентація щодо побутового облаштування та  встановлені чіткі вимоги відносно чистоти, організації харчування, освітлення, розпорядку дня та інше.