Обшуки в Одесі: екс-генконсул Грузії всі звинувачення спростував

Екс-генконсул Грузії в Одесі Теймураз Нішніанідзе, який нині очолює благодійний фонд "На благо Одеси", провів прес-конференцію, під час якої заявив, що слідчий Генеральної прокуратури України безпідставно підозрює його у скоєнні низки правопорушень.

Нішніанідзе зустрівся з журналістами біля входу до Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, з персоналом якого та волонтерами співпрацює очолюваний ним приватний фонд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"12 співробітників СБУ та ГПУ провели у четвер у моєму помешканні обшук, санкціонований 29 квітня суддею Печерського суду Тарасюк, з метою вилучити документи, які можуть стосуватися розпочатого кримінального провадження за ознаками ч. 5 ст. 191 та ч. 4 ст 190 Кримінального кодексу України... Сказали, що підозрюють мене у зловживанні службовими повноваженнями, хоча я - громадянин Грузії - ніяких державних посад в Україні не обіймав", - зазначив Нішніанідзе.

За його словами, під час обшуку "забрали оригінали установчих документів фонду "На благо Одеси" та мобільний телефон". "Ніякого відношення моя благодійна діяльність до ОДА не має, де також, настільки стало відомо, зараз проводять обшук. Я не є чиновником ОДА, не отримував зарплату, а приходив туди лише як керівник фонду", - акцентував голова правління благодійного фонду.

За словами Нішніанідзе, "через те, що в мене забрали документи, зараз я не можу оформити передачу чергової партії біноклів, придбаних фондом за 195 тисяч гривень буквально вчора для воїнів АТО. А що стосується моїх відвідин облдержадміністрації, то я бував там як будь-який громадянин, а також як активний благодійний діяч".

Нішніанідзе додав, що "усе про діяльність фонду можна прочитати на офіційному сайті. Зараз хочу ініціювати незалежну аудиторську перевірку благодійного фонду, і відомості про результати перевірки теж опублікуємо".

Як повідомляв Укрінформ, прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявила, що слідчі Генпрокуратури спільно з працівниками Служби безпеки проводять обшуки в рамках кримінального провадження за фактом незаконних операцій з відшкодування ПДВ посадовими особами Генерального консульства Грузії в Україні у 2012-2013 роках. Сарган вказала, що слідчі дії проводяться, у тому числі, у службових та житлових приміщеннях екс-генконсула Грузії Теймураза Нішніанідзе. За результатами проведених обшуків вилучено чорнову документацію, яка свідчить про ймовірне вчинення незаконних фінансових операцій.

У свою чергу голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі назвав політичним замовленням влаштований групою співробітників СБУ та ГПУ обшук.

Фото: 048.ua