Процес Карпюка-Клиха: суд відхилив клопотання захисту

У Грозному на засіданні у справі Карпюка-Клиха у Верховному суді Чечні клопотання захисту щодо уточнення питань, які ставляться присяжним, відхилені, суддя зачитав колегії присяжних свої варіанти питань.

Про це повідомив у Фейсбуці журналіст Антон Наумлюк.

"Адвокати запропонували ряд змін у питання для колегії присяжних, які склав суддя Вахіт Ісмаїлов. Після перерви суддя клопотання адвокатів про зміну питань повністю відхилив. Запросили присяжних, суддя зачитує їм питання", - пише Наумлюк.

За його інформацією, захист зокрема вказував, що питання не може суміщати в собі кілька епізодів, не може стосуватися обставин, що не досліджені в ході судового засідання (наприклад, навчання підсудних у деяких тренувальних таборах у Веденському районі), не може стосуватися епізодів, які не ставляться за провину підсудним (наприклад, незаконний обіг зброї і боєприпасів, - за версією звинувачення, Карпюк створив бойовий підрозділ "Вікінг", і забезпечив його членів зброєю). Але всі уточнення адвокатів були відкинуті.

Питання, підготовлені суддею Вахітом Ісмаїловим для колегії присяжних про винуватість Карпюка і Клиха, подаються окремо. Як сприйняв Наумлюк на слух, розділені також відповідальність за загибель російських військових 31 грудня 1994 року і участь у "злочинній групі", підрозділі "Вікінг", в лавах якого, нібито, знаходилися підсудні. Кожний постраждалий у списку питань перераховуються з описом характеру поранень, отриманих під час штурму Грозного. При цьому майже всі постраждали від вибухів, а не від стрілецької зброї (в застосуванні якої звинувачують Карпюка і Клиха). Після кожного питання йде уточнення: "Якщо на попереднє запитання дано позитивну відповідь, чи заслуговує на поблажливість".

Як повідомляв Укрінформ, російське обвинувачення ставить за провину Карпюк та Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах ще на життя 15 солдатів, які вони, нібито, зробили в складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995 р. в Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, піддавали тортурам. "Меморіал" визнав обох політв'язнями.